DELA

Åländskt i bok om affischkonst

    Åland finns representerat i ett nyutkommet storverk om turistaffischer. Bland annat märks en, något skadad,  affisch av den kände konstnären Hugo Simberg från 1902 som gäller Mariehamns Badanstalt och Möckelö Hafsbad.


    En najad i vågorna vid Möckelö hafsbad hör till de äldsta affischerna i ett nyutkommet bildverk med ytterst hög nostalgifaktor. Åland finns med på ett hörn i detta anslående bildverk, byggt på turistaffischer och broschyrbilder som Magnus Londen, Joakim Enegren och Ant Simons åstadkommit.
    Boken har text på svenska och finska och finns också i en engelskspråkig utgåva. Med text medverkar också affischexperten Ulla Aartomaa.
    När man ser boken tycker man att den är en självklarhet. Naturligtvis måste ett så intressant material samlas och ges ut. Men Magnus Londen berättar i sitt förord att boken blev till mer eller mindre av en slump. Idén föddes när han i fönstret till en antikaffär såg en turistaffisch från trettiotalet.


    Detektivarbete
    Det blev utgångspunkten för ett detektivarbete där han och Joakim Enegren med mycken möda spårat upp ett affischmaterial som beskriver både Finlands utveckling som turistland och själva affischkonsten. En mängd upphovsrättsliga frågor måste också lösas för att affischbilderna skulle kunna publiceras. Joakim Enegren var förresten redaktör för den jubileumsbok som Ålandsbanken gav ut för något år sedan. Ant Simons är grafiker och har gett affischboken dess sobra form.
    ”Affischer & resor 1851-1965” är bokens undertitel och det betyder att man startar redan i det resande som förekom innan turistandet tog fart på allvar och innan det fanns några turistaffischer i dagens mening. I de tidtabeller, ibland försedda med fartygsbilder, som finns med i boken kan man ändå ana att en ny tid står för dörren.


    Patrioter
    En avgörande vändpunkt var, enligt Magnus Londen, året 1887 då Turistföreningen i Finland bildades. Hos de herrar som samlades för att starta föreningen fanns också en nationell och patriotisk ambition: Man skulle resa runt och lära känna sitt land. Därför är det inte heller förvånande att ett nationallanskap finns på den första egentliga turistaffischen som Axel Gallén gjorde år 1893: den dånande Imatraforsen.
    Men snart skulle man också vända sig utåt för att locka turister till Finland. Redan 1911 gjorde filmatején Apollo en turistfilm som visades i Tyskland och 1923 öppnades Suomibyrån i Stockholm. Senare följde satsningar i USA och flera andra länder.


    Guldålder
    Intressant är också att studera själva affischkonstens utveckling. Ulla Artomaa skriver att femtiotalet (med affischkonstnärer som Erik Bruun och P.O.Nyström) var något av en guldålder. Under det följande årtiondet kom nya tekniker in i bilden och på sjuttiotalet ett nytt uppsving då finländsk affischkonst belönades i internationella tävlingar som biennalerna i Brno och Warszawa.


    Lyriskt om Möckelö
    Den affisch från Möckelö hafsbad som nämns i inledningen är gjord av den kända konstnären Hugo Simberg 1902 och något skadad av tidens tand. Till bilden har man också plockat fram en lyrisk text som arkitekten Bertel Jung skrev 1901 i Turistföreningens årsbok: ”Sök dig hit på förmiddagen, om du vill bevittna ett det brokigaste lif på den hvita sanden och i de af solen värmda grunda böljorna! Barfota herrar och damer, gossar och flickor vada omkring i vattnet i idyllisk fröjd. Stänket yr i det glittrande solskenet och muntra röster ackompagneras af vågornas brus och vindens sång i trädkronorna…”
    Njuta kan man också med boken nu i vintermörkret.



    JAN KRONHOLM

    jan.kronholm@nyan.ax