DELA

Ålänningar finns överallt

    ”Är det Nordenskiöld?” ”Ja!” ”Det här är Isak Andersson från Björkboda. Välkommen till Beringön!”
    Så hälsades den stora upptäcktsresanden A.E. Nordenskiöld när han med sitt fartyg Vega nådde ön i Alaska på sin väg mot Nordostpassagen i slutet av 1870-talet.
    – Det finns massor av ålänningar på alla möjliga ställen, säger föreläsaren Maria Enckell.
    Många medlemmar i föreningen Ålandsforskarna bänkade sig i museets filmsal i lördags när Ålands emigrantinstitut bjöd in Maria Enckell som föreläsare. Hennes intresseområde är norra Stilla havet och de finländare och andra som rört sig i trakterna och lämnat spår.
    Hon byggde sin berättelse kring ”en verkligt stor person mellan 1830-89”, en man vid namn Alexander Eugén Philippeus som var aktiv inom mycket av det som hände i ryska Alaska som senare köptes av Amerika. Släkten kom från Viborg och familjen tjänade mycket nära tsaren och dennes familj. Ryska kronan sålde skinn till Kina för te, och alla framstående ryssar ville ha pälsverk på sina kragar. Därför var handelstrafiken till Alaska stor.
    Många personer i hennes galleri kom alltså inte från Åland, inte heller mannen som hälsade Nordenskiöld välkommen till Beringön i Berings hav. Nordenskiöld skriver själv så här om mötet i en fotnot till boken Vegas färd kring Asien, kapitel 15:
    ”Den förste europé som helsade oss välkomna efter fullbordad nordostpassage var en numera i Kalifornien bosatt finne från Björkboda bruk i Kimito socken, der jag vistats mycket under unga år. Han var av Alaska-kompaniet sänd för att verkställa något timmermansarbete på Beringön. Då vi ångade fram mot kolonien rodde han oss till mötes och hälsade oss med ropet ”är det Nordenskiöld”.


    Också ålänningar
    Men det fanns också ålänningar som tog sig ända till Alaska på sina resor i världen under samma tid. Johan Petter Häggblom från Saltvik Bertby var i Sitka, en liten stad längre österut. under Krimkriget på 1850-talet, och fregattskeppet Nikolajs förste styrman Abraham Öhberg från Åland seglade till Nikolajevsk, en stad väster om Okhotska havet på ungefär samma breddgrad.
    Också en del Kökarspojkar som Alexander Elfsberg samt Adolf och Otto Vilhelm Lindholm satsade på jobb i Alaska, bland annat på valfångstfartyg. En annan äventyrlig ålänning var Viktor Törnqvist från Jomala. Han blev senare kronans tillsyningsman för guldvaskeriet och brutalt nedstucken med kniv av sitt arbetsfolk.


    Coppola-Niebaum
    Som kuriosa kan nämnas att en inflytelserik man i Philippeus krets, en Gustaf Nybom från riket – sedermera Gustave Niebaum som också han blev rik i Alaska vid den här tiden – senare i livet grundade den vingård i Napa Valley som i dag ägs av filmregissören Francis Ford Coppola. Vingården heter numera Coppola-Niebaum Winery.
    Maria Enckells slutkläm löd så här:
    – Det finns massor av ålänningar på alla möjliga ställen. Det är bara att börja gräva!
    Maria Enckell har levt största delen av sitt liv utomlands – i Grekland och Schweiz, men längst i USA, gift med en grekisk forskare och professor vid universitetet i Chicago.
    – Nyfikenheten driver mig, berättar hon.


    Altartavla
    Det började med kampen att få den altartavla, som skickades till Sitka när den finska församlingen grundades 1840 på ryska tiden, flyttad till rätt sida av gränsen till rätt kyrka. Den hamnade på fel ställe när Alaska såldes.
    – Det tog mig tolv år. Sedan blev jag intresserad av den vanliga befolkningen i ryska Alaska.
    Forskningsresultaten ska snart bli bok. Maria Enckell, vars farbror i tiden köpte Dånö Gamlan i Geta, skriver på engelska.

    ANNIKA ORRE

    annika.orre@nyan.ax