Alexandra ger plats åt den kreativa kravlösheten
Konst och skapande som en väg mot en klarare, tryggare självbild och lägre stressnivåer: det är vad konstnären Alexandra Trizna vill erbjuda deltagarna i sina konstterapikurser. Nya Åland träffade henne och några deltagare vid ett pröva-på-tillfälle i stadsbiblioteket.
Alexandra Trizna samtalar dämpat med deltagarna i sin kurs i meditativ teckning, i stadsbibliotekets paviljong.
– Det gröna är land, det är tryggt. Det blåa är det stormiga, som havet, som finns starkt hos mig, säger en.
– Den här bilden visar mitt liv, det jag har upplevt, säger en annan.
Runt bordet i bibliotekets paviljong har samlats sju deltagare, alla arbetande på egna bilder som berättar om deras liv. Lugn pianomusik hörs ur högtalarna.
– Sista steget handlar om att ge ännu mer mening och kraft åt det vi har skapat, säger Alexandra Trizna när tiden börjar vara ute.
– Tänk er en blixt, från himlen till jorden. Eller en flod. Släpp självkontrollen – skapa en stark linje som skär igenom hela bilden.
En av deltagarna tvekar: ”det känns som man förstör”. Men Alexandra Trizna uppmuntrar:
– Ibland är det viktigt med ett nytt perspektiv. Nu har ni skapat bilder som är meningsfulla för just er, som fingeravtryck. Men fortsätt gärna att ”dansa” på pappret hemma, som vi gjorde i början.
Målorienterad metod
Efter att deltagarna gått berättar Alexandra Trizna om den metod som hon tillämpat på kursen: Neurographica.
– Det är en målorienterad avslappningsmetod som hjälper de neurala kopplingarna i hjärnan, en form av konstterapi. Jag utbildade mig till coach i den här metoden 2020, och testar nu att leda grupper. Nästa vecka ska jag ha kurs på Folkhälsan, med föräldrar till sjuka barn. Tanken är att de ska få lite egen tid, men också känna inspiration och avslappning.
I vissa grupper väver hon också in dansterapi.
– Jag vill att så många som möjligt ska släppa in det kreativa i sitt dagliga liv. Även om man bara gör det i små portioner gör det stor skillnad för välbefinnandet, säger Alexandra Trizna.
– Och några förkunskaper krävs inte eftersom man guidas av en coach. Det är helt kravlöst och tryggt, det handlar inte om att prestera utan om att främja självförtroendet och välbefinnandet.
Kreativ träff
Neurographica är en ny metod: den kom till för bara tio år sedan.
– Upphovsmannen var arkitekt, som vävde samman konst och psykologi för att hitta flera sätt att vara kreativ. Jag prövar nu att tillämpa metoden i min konstundervisning. Det här är något nytt, som ingen annan håller på med på Åland, säger Alexandra Trizna.
Matilda Nordberg, kulturproducent vid Mariehamns stad, hoppas att det här tillfället följs av flera.
– Det verkar ju finnas intresse, och jag ser goda utsikter till en fortsättning om Alexandra vill.
Kursen ordnades i bibliotekets regi som en kostnadsfri, två timmar lång ”kreativ träff” för deltagare från 65 år och uppåt.
OM NEUROGRAPHICA
Upphovsmannen heter Pavel Piskarev, rysk-amerikansk professor och konstnär. Metoden är ett registrerat varumärke, och går ut på att erbjuda coachning i kreativitet samt stressreducerande terapi med hjälp av konst. Deltagarna utgör sina egna motiv. Parollen är att det är tecknaren själv som är konstverket, inte teckningen.
Källa: neurographica.us