Alvar Iströms målningar ställs ut
Någon egen utställning med Alvar Iströms målningar blev inte av medan han levde. Men Galleri Fäktargubben ordnade en utställning med hans tenngravyrer 1992 och kan nu visa ett urval också av konstnärens oljemålningar. (På bilden ”Tremolo i d-moll” från 1962.)
Alvar Iström var född i Viborg 1914 och gick bort i Mariehamn 2002. Han hette ursprungligen Iivonen men tog senare namnet Iström, en sammanfogning av hustrun Ailis efternamn som var Ström och Iivonen.
Alvar började i ungdomen som gravörslärling och utbildade sig senare på området i Åbo. Till Åland kom han 1937 då han sett en annons om att Arne Backman på Backmans ur och guld sökte en gravör. Han skulle komma att vara yrkesverksam gravör på Åland i fyrtio år och det betyder att arbeten av honom finns i mängder av hem runt om i landskapet. Sina färdigheter som konstgravör visade han också genom att gravera tavlor i tenn. I den utställning som han höll 1992 ingick olika kända Mariehamnsvyer och i utställningen med målningar som Fäktargubben nu visar finns också ett antal tenngravyrer med.
I sitt yrke designade han också de smycken som Ålands lucia förärades.
Utöver bildkonsten hade Alvar Iström också andra kulturella intressen. Han var musikalisk och spelade altviolin i Mariehamns stråkorkester och han hade också i tiden spelat teater.
Barnkär
– Alvar och Aili Iström hade inga barn, men var både mycket barnkära, berättar Runa och Edgar Karlsson som kände Iströms väl genom att Aili Iström arbetade på lotsfördelningskontoret där också Edgar hade sin arbetsplats.
Karlssons barn kom att betyda mycket för paret Iström som var gudföräldrar åt sonen Mikael. Denne fick också ärva det lilla hus som Iströms hade på Västra skolgatan och med det följde också lösöre och en stor samling av Alvar Iströms målningar och tenngravyrer. Mikael tog senare också namnet Iström, som på det sättet lever vidare.
Runa Karlsson pekar på en av utställningens oljemålningar som föreställer fyra barn.
– Den målningen fick min svärdotter Lena i present av Iströms och nu finns det fyra barn i Iströms hus, säger hon.
Målningen med barnen heter ”Fattigdomens rikedom” och Edgar Karlsson konstaterar att Alvar ofta gav sina verk finurliga namn.
Ljusare med åren
De äldsta av oljemålningarna på utställningen är från fyrtiotalet och man kan se att hans stil förändrades en del genom åren. En utveckling som både paret Karlsson och galleriinnehavaren Barbro Avellán noterar är att han med tiden använde allt ljusare färger. Särskilt påtagligt är detta i landskapsvyerna från nittiotalet.
Arbeten av Alvar Iström fanns med i olika samutställningar genom åren, men någon egen utställning blev aldrig av.
Ville ställa ut
– Utställningen 1992, som blev en framgång, inspirerade honom dock och han satte i gång att rama in arbeten och måla nya för att hålla en egen utställning, säger Runa Karlsson.
Någon utställning blev det dock inte. Hustrun Aili insjuknade och avled och han lade planerna på hyllan. Själv gick Alvar Iström bort i april 2002.
Barbro Avellán säger att hon är väldigt glad över att kunna visa Iströms målningar.
– Hans utställning av tenngravyrer var den första jag höll när jag tog över Fäktargubben och den betydde därför mycket för mig och det var roligt att se hur inspirerad han blev av utställningen.
Mellan den 22 oktober och 17 november pågår utställningen på Fäktargubben.
Mikael Iström, som äger en stor del av den utställda konsten, kunde inte av arbetsskäl vara med vid pressvisningen på fredagen.