Bokrean körde i gång
Klockan i stadsbibliotekets torn står på en minut i tolv tolv. Det är midnatt och gatorna i Mariehamn så tomma som de kan vara en februarinatt. Men i bokhandelns fönster lyser det och på slaget tolv öppnar bokhandlare Ben Listherby dörren och kommer ut med en ljuslykta. Bakom honom slinker de första kunderna in. Bokrean har börjat.
Snart fylls Liscos bokhandel vid Skarpansvägen av nattpigga bokvänner, kanske mest ur en medelålders generation som alltid varit bokrean trogen. Men förvånansvärt många yngre kunder plockar också ivrigt bland de framlagda reaböckerna.
På väg hem
Bland de första reakunderna den här natten finns Irene Helsing. Hon berättar att hon jobbar på Indigo och just slutat för kvällen.
– Därför passar det här utmärkt för mig, säger hon och avslöjar att hon också tidigare år slunkit in på rean vid midnatt.
Vad hoppas du få tag på den här gången?
– Kokböcker och barnböcker, säger hon och visar upp en kokbok för barn.
– Den här skall jag ha till mina unga kockar där hemma.
Samlar kokböcker
Kokböcker visar sig också vara det som Markus Lundberg är ute efter. Han arbetar själv som kock på Eckerölinjen.
– Jag samlar på kokböcker, berättar han.
När nyan samtalar med Markus har han dock ännu ingen kokbok bland sina fynd, däremot bär han på en bok om Tempelriddarna och en svensk vägatlas.
Bokfest
Det är lite av bokfest över premiären och enligt Ben Listherby betyder rean fortfarande mycket för bokhandlarna. Inte lika mycket som julhandeln, men ändå.
Han är också optimistisk när det gäller bokens ställning överhuvudtaget.
– Det kommer ju ut mer böcker än någonsin och farhågorna om bokens död till följd av den nya teknologin verkar ha varit överdrivna. Många vill fortfarande ha en bra bok på nattduksbordet.
Lisco samarbetar i år kring en ny reakatalog från Sverige som innehåller omkring 800 titlar.
– Med de egna böcker vi rear blir det väl ett utbud på omkring 1.000 titlar, säger Listherby.
Morgonpigga
På Mariehamns bokhandel är Pernilla Söderlund mycket uppåt när Nyan frågar hur första readagen utvecklat sig.
– Det verkar bli livligt. När vi öppnade klockan sju i morse stod det kunder utanför och väntade och sedan har det varit en jämn ström.
Hon tycker också att det är bra att stadens bokhandlare har lite olika profil på sitt utbud, vilket gör at det lönar sig för kunderna att besöka alla.
Mat och barn
Även hos Mariehamns bokhandel är det dock kokböcker, barnböcker och överhuvudtaget fackböcker som är de mest efterfrågade.
– Vi har också tagit in litet mera av dessa i år och kanske något färre romaner.
Minst femtio procent är rabatten på de böcker som Mariehamns bokhandel har med på rean, men i vissa fall upp till 70 procent.
– Något mindre nedsatta är de finlandssvenska böckerna och det beror inte på oss utan på förlagen, säger Pernilla Söderlund.
Liksom Ben Listherby tycker hon är rean fortfarande är viktig.
– Något år har det faktiskt hänt att vi till och med gått back på rean, men den är ändå viktig för vår kundservice och oftast har den ju gett ett plus.
Allt nedsatt
Brita Fleege på Britas bok och papper berättar att hon har en lite annorlunda profil på sin rea än de övriga.
– Vi tar in ganska litet böcker speciellt för rean men har i stället satt ned priset med 30 procent på hela vårt ordinarie utbud, säger hon.
Hon hänvisar också till att de fristående bokhandlarna i Sverige, de som inte ingår i någon kedja, inte längre har någon gemensam katalog, vilket inverkar en del på reautbudet.
– Bokrean är inte längre som förr och jag tycker inte heller om att förlagen numera trycker upp böcker speciellt för rean. Kan man det så borde man ju kunna göra samma sak när som helst på året, säger hon.
På frågan om vad som efterfrågas säger Brita Fleege att det nog också hos henne handlar mest om fackböcker.