Christie’s på Åland
Den världskända auktionsfirman Christie’s i London bjöd åländska konstvänner på en förhandstitt i Ålands museum i torsdags.
Bland de verk man fört till Åland finns Victor Westerholms ”Eckerö postbrygga”, en mindre version av den kända målning som finns i Tavastehus konstmuseum. (På bilden Barbro Schauman, representant för Christie’s i Finland)
Barbro Schauman konstaterar att målningen i Tavastehus är större än den som nu visas och att det också finns en del skillnader i olika detaljer i motivet, bland annat en båt uppdragen på stranden.
– Det är inte fråga om en kopia och inte heller en skiss utan ett självständigt verk tillkommet i samma sammanhang, säger hon om den målning som nu bjuds ut.
Valörmåleri
Schauman hänvisar bland annat till Westerholmforskaren Aimo Reitala som berättar om verket i sin bok om konstnären.
– Westerholm målade Eckerö postbrygga i slutet av sin tid vid konstakademin i Düsseldorf, där hans lärare Eugen Dücker inspirerade honom att skildra folkliv vid kusterna och i skärgården, säger Schauman och pekar också på verkets fina ljusstämningar.
– Det är ett fint exempel på valörmåleri, enligt Reitala också ett tidigt exempel på den franska naturalismen i Finland.
Christie’s har satt ett utropspris på målningen på 44.000–58.000 euro. (Avrundat från originalpriset som är i pund.)
Edelfeltskiss
Intill Westerholmmålningen hänger en målning av Albert Edelfelt (1854- 1905). Här är det fråga om en skiss till konstnärens kända verk ”Kristus och Maria Magdalena”, målad vid det edelfeltska sommarstället Haiko år 1890. Den slutliga versionen av målningen hänger i Ateneum i Helsingfors.
– Den skiljer sig från skissen bland annat genom att Maria Magdalena där tittar upp på Kristus, konstaterar Barbro Schauman.
Edelfelt hör till de mest kända namnen i den finländska konsten också utanför landet, en framstående representant för det som brukar kallas den nordiska guldåldern. Skissen har ett utropspris på 87.000–116.000 euro.
Schjerfbeck
Den värdefullaste målningen bland det som nu visas är ett stilleben med hortensior av Hélène Schjerfbeck (1862-1946), målat 1915.
– Ett av hennes främsta blomstermotiv, menar Schauman.
Schjerfbeckmålningen har ett utropspris på 292.000–438.000 euro.
Abstrakt
Utöver dessa tre målningar visas också ett par abstrakta målningar av Ernst Mether-Borgström (1917-1996), enligt Schauman en av de främsta finländska konkretisterna. ”Aforism II” från 1957 har ett utropspris på 5.000–8.000 euro medan det satts till 4.000–7.000 euro för ”Kvadraten på grund” från 1960.
Välkänd för en åländsk publik är Johan Scott, Finlandiaprisvinnare verksam både i Sverige och på Åland, som har två abstrakta målningar med, båda utan titel. Den ena har ett utrop på 21.000–29.000 euro och den andra på 17.000–26.000 euro.
Nordiskt säljer
Barbro Schauman konstaterar att det i dag finns ett ökande intresse för nordisk konst och hänvisar till den nordiska auktion som Christie’s höll i oktober i fjol.
– Där gick hela 80 procent av det vi sålde till köpare utanför Norden.
Hon berättar också att Christie’s medvetet gått in för begreppet Nordisk konst i stället för det smalare ”Skandinavisk konst”. Förebilden ligger i det vedertagna begreppet ”Nordisk design” som introducerades redan på femtiotalet.
Inför den auktionen arrangerade man förhandsvisningar i alla nordiska huvudstäder, men nu är Åland den enda platsen i Norden som får en sådan.
Kommersiellt
Att en kommersiell auktionsfirma håller en visning på ett samhällsägt museum är inte vanligt i Finland, men enligt Barbro Schauman håller det annars på att bli vanligare. Hon nämner Tyskland och Danmark som exempel på platser där man samarbetat med museer.
Konstintendent Susanne Procopé Ilmonen menar att det viktiga för Ålands konstmuseum i sammanhanget är att man får tillfälle att ge allmänheten en möjlighet att bekanta sig med god konst.
– Dessutom är det ju också en säkerhetsfråga. Museet har utrymmen där vi kan garantera en säker förvaring av värdefulla verk, säger hon.
På en fråga om det är fritt fram att hyra in sig också för andra auktionsfirmor, säger hon att den saken avgörs från fall till fall.
Visningen i dag sker i museets entrégalleri.
Själva auktionen hålls i London den 26 juni.