DELA

Fin Järnefeltmålning i Eckerö

    – En mycket bra målning av Eero Järnefelt, inte kulturhistoriskt viktig, men trevlig.
    Det är den spontana kommentaren från Mikael Schnitt på Hagelstams auktioner när Nyan sänder över en bild av den tavla som Pär Christianson i Eckerö (bilden) har i sin ägo.
    Nyan skrev nyligen om Hagelstams kommande kvalitetsauktion där Eero Järnefelts kända målning ”Vid bykstranden”, ett motiv från Savolax, går under klubban med ett utropspris på hela 500.000 euro.
    Men på samma auktion bjuds det också ut ett verk av Järnefelt till ett normalare pris, målningen ”Vågor” för 12.000 euro. ”Vid bykstranden” hör till de målningar som Mikael Schnitt kallar kulturhistoriskt viktiga och är i själva verket den sista Järnefelt-målningen i den klassen som inte finns på museer och är tillgängliga för allmänheten.


    Produktiv
    Eero Järnefelt var mycket produktiv under ett långt konstnärsliv och allt vad han gjorde är inte lika intressant som hans större verk och betingar inte heller lika höga priser.
    – Bland det han gjorde på 1900-talet finns till exempel mängder med motiv från Koli, konstaterar Schnitt.


    Trevlig målning
    Den målning som Pär Christianson visade Nyan tycker Schnitt ändå är rätt intressant, med jägaren och hans hund i sitt rätta element ute i naturen.
    – Jag tycker att det är en trevlig målning och kan nog tänka mig att den vid en auktion skulle kunna ha ett utropspris kring 15.000 euro.
    – Jag säljer den nog gärna, om den blir till salu, tillägger han.
    Det var när Pär Christianson läste Nyans artikel om Hagelstams kommande auktion som han tog kontakt och berättade att han har en målning av Eero Järnefelt. Att den har ett visst värde har han nog vetat, men några direkta planer på att sälja den har han ändå inte i dagsläget.


    Farfar Julius
    Det som gör målningen intressant för honom är att han själv har direkt anknytning till motivet. Jägaren på bilden är hans farfar Julius Christian Meyer som var mejerist och som kom till Finland när sydligaste Jylland blev tyskt. Meyer hamnade på Åland där han först bodde i Hammarland och senare i Eckerö där han sysslade med mejeriverksamhet.
    Tavlan är dock inte målad på Åland utan i trakten av S:t Michel i östra Finland. Av allt att döma kände Meyer Järnefelt för på tavlan står inristat: ”Till J. Christian Meyer”, samt årtalet 1891 och signaturen E J-lt (Eero Järnefelt). Det är en oljemålning på pannå med måtten 34 gånger 23 centimeter.

    JAN KRONHOLM

    jan.kronholm@nyan.ax