Fotografiska museet har öppnat för sommaren
Ålands fotografiska museum i Pålsböle har öppnat för sommaren. Museet är ett av världens största kameramuseer med över 16 000 objekt varav 4 500 finns utställda. Dessutom håller museet roterande fotoutställningar.I sommar kan man få se mäktiga naturfotografier av Christer Svedmark och Kalle Wetterströms fotosamling från tidigt 70-tal.
Christer Svedmark ställer ut naturfotografier i utställningen ”Nordisk Natur”. Utställningen består av naturfotografier tagna under resor till Finland och Sverige, Norge och Island. Bilderna är tagna under resor och exkursioner Svedmark gjorde i samband med Ålands folkhögskolas fristående kurser i naturfoto.
– Resorna och utflykterna bjöd på storslagna naturupplevelser, berättar Svedmark.
Utställningen är en blandning mellan landskap i olika årstider och vilda djur. Bland annat har Svedmark lyckas fånga en björn på bild.
– Man får sitta och gömma sig. Den här björnen visste nog att vi var där men lät sig fotograferas, säger Svedmark om fotografiet.
Svedmarks favoritfotografi i utställningen är en bild på två svalor som flyger över en solnedgång. Det är svalornas placering och himlens unika färg som gör honom extra förtjust i bilden. Himlen är helt orange men dämpas av en dimma när svalorna träder in.
Lekfulla bilder från 70-talet
Från slutet av 60-talet var Kalle Wetterströms Canon dial 35 i flitig användning. Det var hans favoritkamera fram till 1975 då den slutligen gav upp. Kameran var snabb och smidig. Den unika fjäderframmatningen gjorde att man kunde fotografera vad man såg i ögonblicket. Den var även mycket liten och smidig vilket gjorde det lätt att ta med sig kameran ut på stan eller på resor.
– Den påminner om mobilkameran på det sättet, men då var det ett helt nytt sätt att ta bilder på, berättar Wetterström om kameran.
Bland fotografierna finns till och med en spegelselfie tagen med den lilla kameran.
Wetterströms bilder fångar Stockholm som han såg det. Kameran kom även med flera resor till bland annat Leningrad (idag St Petersburg), Paris och Egypten.
– Jag ångrar att jag inte försökte fånga mer av det politiska. Det var ju en väldigt politisk tid just då. Proggrörelsen, husockupanterna och sådana rörelser präglade ju den tidens politik, och de var synd att jag inte fick med det. Men det blev en del fina bilder ändå. Det var en rolig kamera, säger Wetterström.
Kameran finns också med som en del av utställningen.
Utöver sommarens fotoställningar finns det även en liten uppdatering i museets övriga utställning. Alla föremål som är från 1922 eller tidigare har en Åland 100 skylt bredvid sig.
Ålands fotografiska museum håller öppet juni till september.