DELA

Fotoresa till Kenya

Folkhögskolans fotolinje har just kommit hem från sin fotoresa till Kenya. Resans mål var att eleverna skulle lära sig fota dels i en främmande miljö, dels skulle de lära sig fota stora däggdjur. Med sig hem från resan hade varje elev ungefär 1500 bilder.
Fotolinjen på Folkhögskolan är numera en utpräglad naturfotolinje. Tidigare om åren har de gjort fotoresor till Island och Nordnorge, men då skolans rektor Kjell Frisk har släktingar i safaribranschen kunde ett billigt pris ordnas och fotolinjen fick vara med om mer äventyrliga motiv än fjordar.
– Det är dyrt att resa och bo i Norden. Resan till Afrika blev bara lite dyrare, säger fotolinjens lärare Andy Horner.


De fem stora
Eleverna bekostade själva resan och målen uppnåddes. I sex dagar skumpade eleverna omkring på ett lastbilsflak på savannen. De lärde sig fota både i främmande miljöer och stora däggdjur.
– Vi hade tur, vi fotade säkert alla däggdjur som fanns på savannen och lyckades dessutom se de fem stora, elefant, buffel, leopard, lejon och noshörning, säger Andy Horner.
Gruppen fångade också fåglar, gesälldjur och leoparder på bild. De fick jobba med känslorna som väcktes i samband med den nya miljön.
– Det är så stora skillnader mellan rika och fattiga och intrycken var många, säger Andy Horner.
Han hoppas att det blir fler liknande resor under kommande år.
– Konceptet är bra, efter ett halvt års fotostudier är eleverna redo för en resa som den här. Det är också viktigt att de lär sig fota djur och i utomnordiska förhållanden.


Dammigt värre
Gruppen bodde i tält och hyddor och en särskild utmaning bestod att fota från ett ständigt skumpande lastbilsflak.
– Fotade man i farten blev det sällan bra, säger Fredrik Törnroos, en av fotolinjens elever.
– Allt damm var också en ny erfarenhet. Vi måste hela tiden göra rent vår utrustning, säger Nina Andersson, en annan elev.
Ljuset var annorlunda och ställde nya krav, och trots att motiven var nya för eleverna, var de ofta upptagna av andra naturfotografer.
– Det var svårt att ta en unik bild, de flesta bilder med motiv från en savann är ju redan tagna, säger Fredrik Törnroos.
– Vi fick göra vår egen tolkning av Kenya, och det var som att fota sagodjur, säger Nina Andersson.
Ungefär 1500 bilder per person tog gruppen, och då de kom hem återstod en hel del sorteringsarbete. I maj ställs många av bilderna ut i biblioteket och Nyan återkommer senare i vår med ett stort fotoreportage från resan.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax