Gensel blev enorm succé
Sottungaborna gick man ur huset och lite till då pjäsen Gensel hade premiär i fredags.
Och publiken blev inte besviken.
För cirka ett år sedan gav Hembygdens vänner på Sottunga Robert Liewendahl i uppgift att skriva en pjäs till sitt 100-års jubileum.
Med facit i hand är det bara att gratulera föreningen till det initiativet.
Pjäsen om Viktor Gensel handlar om en rysk, medicinestuderande adelsman som med första världskrigets strömmar drev från godset i Altaibergen i Sibirien till Föglö på Åland.
Fel tillfälle
På Föglö greps Gensel och skulle föras till ett ryskt fångläger utanför Paris då en tysk ubåt slog till. Det blev i stället fångenskap i Sassnitz, Reval, Helsingfors och Åbo innan han, efter ytterligare några förvecklingar, hamnade på det som skulle bli slutdestinationen i hans liv, det vill säga Sottunga. Det var i början av 1920-talet.
Gensels öde var att han var ryss vid fel tillfälle och adelsman vid fel tillfälle%u2026 Färskt minne Att Ryssland sedan blev kommunistiska Sovjetunionen bidrog inte heller till att livet blev lättare för Viktor Gensel i ett Finland och på ett Åland som hade ett blodigt inbördeskrig i färskt minne.
Allt detta och lite till får vi veta i några korta scener i pjäsens första akt, scener som är uppbyggda med dramaturgisk briljans.
Robert Liewendahl har lyckats med det svåra konststycket att presentera historiska fakta som undertoner i en handling som förs på helt andra plan.
Det känns aldrig krystat.
En komedi
Det är också imponerande med vilket lätthet Liewendahl rör sig framåt i tiden. Årtiondena går och man köper utan att blinka att Viktor utvecklas från liten pojke till både ung man och vuxen karl på scenen.
Ett annat dramaturgiskt grepp som är bra är att Liewendahl har valt att berätta den egentligen ganska tragiska historien om Gensels liv som en komedi. Att efteråt kunna fundera på vad det var man skrattade så hjärtligt åt ger helt andra dimensioner åt tankarna än om om det hade varit ett rent drama.
Roliga effekter
Scenbytena är väl genomtänkta och medan de pågår utnyttjar Liewendahl tiden för att föra handlingen vidare. Roliga ljud-, ljus- och till och med rökeffekter kryddar dessutom såväl scenbyten som resten av handlingen under de två timmar pjäsen pågår.
Scenografin är också den värd en extra eloge, då det dyker upp en ångbåt bokstavligen skriker publiken av förtjusning. I en av scenerna finns som kuliss en målning som Gensel själv har gjort!
Spelet, då? Ja, det är utmärkt. Den mycket duktiga ensemblen intar scenen med så stor spelglädje att man mer än gärna har överseende med de få ojämnheter som finns.
Ny amatörstjärna
De tre som gestaltar Viktor är suveräna. Att scenvana Erik Lönngren och Petter Sjöstrand klarar av sina roller galant är kanske inte så oväntat.
Men att Bertel Eriksson, som spelar den vuxna Viktor Gensel, i och med detta debuterar är faktiskt svårt att tro. Med honom har definitivt en ny amatörstjärna tänts på den åländska himlen och det är bara att hoppas att det inte skall dröja alltför länge innan vi får se honom igen.
Anita Hildén, som har en bärande roll som Gensels fru Edla, visar också prov på stora skådespelartalanger i sin gestaltning.
Sexhundra förhandsbokningar
Sottungaborna gick alltså man ur huset i fredags och i en kommun, som har cirka hundratalet potentiella teaterbesökare, är det klart värt att notera att det i fredags redan fanns över sexhundra förhandsbokningar!
Det är roligt att den här pjäsen ses av många och det är roligt för Sottunga att under en tid få vara skärgårdens mittpunkt.
Eller som en uttryckte sig i fredags:
– Tänk att en gång få köa på Sottunga!
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN
titte.tornroth@nyan.ax
Gensel. Rysk adelsman på Sottunga.
Manus och regi: Robert Liewendahl.
Projektledare: Anita Hildén.
Dräkter: Lena Andersson, Mariehamnsteatern.
Scenmästare: Stig Törnroos.
Ljus/ljud: Andreas Backman, Johan Mansnerus.
Scenbyggare Stig Karlsson, Björn Rönnlöf, Stig Törnroos.
Musikmixning: Petter Sjöstrand.
Sufflös: Inga-Lill Pettersson.
Arrangör: Hembygdens vänner i Sottunga
I rollerna: Stig Törnroos, Siv Törnroos. Erik Lönngren, Ann-Christine Karlsson, Petter Sjöstrand, Sami Lehtinen, Sandra Törnroos, Maria Carlsson-Lönngren, Ingvar Fyrvall, Johan Eriksson, Ralf Granlund, Nils Eriksson, Mikael Aaltonen, Gustaf Saurén, Inga Eklund, Bertel Eriksson, Britt Pettersson, Anita Hildén, Valéria Ofter.