Haddons tomte i helfigur
– Jag är mycket nöjd. Det är på tiden att Åland hedrar Haddon Sundblom.
Hjördis Sundblom småmyste som tomten själv när Ålands museum i går visade sin kommande julutställning där Haddon Sundblom, den välkända Coca-Cola-tomtens skapare, ställs i fokus.
Haddon Sundblom föddes i Chicago, men hans far kom från Sonboda på Föglö. (På bilden Eva Meyer och Hjördis Sundblom.)
Men Hjördis Sundblom hade också hon så när missat Haddon. Hon bodde trettio år i New York, men var största delen av tiden ovetande om den kände reklamtecknaren med samma efternamn.
Det var först när hon, på grund av namnlikheten, en gång blev tillfrågad om hon kände till honom som hon fick upp ögonen för Haddon Sundblom (1899-1976).
Började forska
– Då började jag forska och det visade sig ju att hans far kom från samma by på Föglö som jag själv och att vi dessutom var avlägset släkt.
Hon påminner också om att konstnären Warner Sallman, känd för sin Kristusbild, har rötter på Föglö. Haddons första fru Violet var förresten Warner Sallmans syster.
När Hjördis Sundblom återvände till Åland 1987 märkte hon att Sundblom och Sallman inte var särskilt kända här heller.
En gång fick hon gäster från New York och det blev tal om Haddon och Warner och att de inte var så kända.
– Är då Åland den enda plats i världen som inte hedrar sina söner, undrade mina gäster.
Helt nytt
Till hundraårsminnet av Haddon Sundbloms födelse ordnade Ålands emigrantinstitut år 1999 en liten utställning kring honom, men det man nu visar i Ålands museum är helt nytt. Annika Dahlblom från museet berättar att utställningen görs i samarbete med emigrantinstitutet och att det är Eva Meyer vid institutet som gjort det praktiska arbetet.
Det är en skärmutställning och Eva Meyer berättar i text och bild historien om Haddon Sundblom och om hans kända Coca-Cola-tomte. Det var Haddons far Karl Wilhem Sundblom, född på Lågskärs fyr i Lemland och fyrvaktmästare som emigrerade till USA med sin familj.
Där dog hans första hustru och han gifte om sig med Karin Andersson som födde Haddon den 22 juli 1899. Karin Andersson var född i Sverige där man gärna påminner om Haddons svenska anor.
Reklamen lockade
I utställningen berättas om hur Haddon från jobb i byggbranschen på kvällstid började studera för att bli arkitekt. Hans studieinriktning ändrade dock efter ett tag. Han gick nu in för att bli reklamtecknare och fick jobb, närmast som springpojke på en känd reklambyrå i Chicago.
År 1925 öppnade han med ett par kollegor en egen byrå, Stevens, Sundblom och Henry. Man fick uppdrag för bland andra bilfirmor och livsmedelstillverkare. Packard, Ford, Lincoln, Quaker Oats, Palmolive, Maxwell House Coffee och andra.
Sina första uppdrag för Coca-Cola fick Haddon Sundblom redan 1924 men arbetet tog fart på allvar när han 1931 gjorde sin första tomte för läskbolagets vinterkampanj. Ända fram till mitten av sextiotalet gjorde han nya Coca-Cola-tomtar varje år och en stor del av dem finns nu med på utställningen.
Eva Meyer har lagt ned ett stort arbete på att via internet leta upp gammalt annonsmaterial som varit till salu och köpa in det för utställningen. Att kopiera material för utställningen var inte möjligt av upphovsrättsliga skäl.
På presskonferensen i går ställdes frågan om Haddon Sundblom blev rik på sin Coca-Cola-tomte.
– Nej inte blev han det men däremot blev Coca-Cola rikt, svarade Hjördis Sundblom med ett leende.
Tomtebakgrund
Utställningen om Haddon och hans Coca-Cola-tomte kompletterar Eva Meyer dessutom med att på en vägg i berätta om bakgrunden till dagens jultomte och särskilt då den amerikanska Santa Claus. Även här finns intressanta illustrationer som visar hur annorlunda man tidigare tänkte sig tomten. På en bild kan man till exempel se Sanct Nicolaus komma med julklappar till snälla barn. Men han bär också ett risknippe i bältet, avsett för de stygga barnen.
Vernissage är i kväll kl. 18-20 med öppningstal av lagtingsledamot Roger Jansson som är släkt med Haddon Sundblom. Eva Meyer presenterar utställningen och det blir musik av studerande vid musikinstitutet som bland annat spelar folkmusik från Föglö. Utställningen kan sedan ses till den 13 januari.