DELA

Hantverkskonst på Hummersö

Hantverkare ställer ut textilkonst, akvareller, järnföremål och mattor i Berghäll på Föglö, Hummersö.
Kjell Ekström har för tredje sommaren samlat konstnärer som ställer ut i den gamla andelshandeln som han köpte år 2003 och gjorde om till galleri. (På bilden Margareta Henriksson och Ines Andersson, som visar vävda mattor.)
Det är inte så lätt att hitta fram men då man ser skylten ”Berghäll” vet man att man är framme hos Kjell Ekström på Hummersö.
I fjol var det i alla fall 850 besökare som hittade till utställningen under fem veckors tid och Ekström hoppas på ett lika bra resultat även i sommar.
– De flesta hantverk på utställningen har Föglöanknytning på ett eller annat sätt. Själv har jag släkt från Föglö från mors sida men för att hitta släktingar från Hummersö måste man gå tillbaka ända till 1600-talet, säger Kjell Ekström.


Butik blev galleri
Huset som han gjort om till galleri är en gammal lanthandel från 1940-talet. Handeln stängde på början av 1970-talet och Ekström köpte huset år 2003. Sommaren 2005 höll han den första utställningen i huset.
– Jag har haft huset som sommarhus men nu skulle jag gärna bo här året om, säger Ekström.
Och det kan man förstå. De nyinsatta höga fönstren i det gamla magasinet ramar vackert in utsikten mot Bofjärden.


Gamla kläder
I sommar har Kjell Ekström lockat med sig fyra hantverkare som ställer ut på Hummersö. Gun Silfvast och hennes syster Margareta Henriksson har med hjälp av sin mor Ines Andersson vävt mattor som är till salu.
– Jag är en nybörjare, men min syster har vävt mera. Jag fick min första egna vävstol i fjol så sedan dess har jag börjat väva mera, säger Margareta Henriksson.
Hennes och systerns mattor vävs av gamla kläder som de samlar åt sig.
– Man får se efter i garderoben så att inga favoritplagg fattas, skämtar Margaretas man Stig Henriksson.


Som blommor
Smeden Bert Johansson ställer ut olika praktiska och vackra föremål i järn.
– Jag har ställt ut bordskallor och väggkallor, det är ljusstakar som ser ut som blomman kalla, förklarar Johansson.
Bert Johansson säger att han mest gör bruksföremål men att vissa saker tangerar konstföremål. Ett mycket omtyckt och praktiskt föremål är hans nötknäckare.
– Av dem har jag sålt mycket på julmarknader, men jag tror att de kan gå åt också på sommaren.


Människor i textil
Textiltavlorna av Gunhild Gustafsson står i en prydlig rad på väggen och belyses upp från de många fönstren i den gamla lanthandeln. Alla hennes tavlor, utom en, föreställer platser från Föglö.
– Jag ställer ut femton tavlor varav en föreställer ett ställe på Eckerö men resten har Föglömotiv, säger Gustafsson.
Gunhild Gustafsson har hållit på med textilkonst i åtta år och hon säger att hennes konst utvecklats under tiden.
– Jag har tagit mera människor med i mina tavlor. De flesta personer som jag sytt in i tavlorna är människor som jag känner på riktigt, säger hon.
På en tavla kan man se Gustafsson själv med sin man då de sitter och väntar på Föglöfärjan vid Väntsalen. På en annan tavla syns torget i Degerby med torghandlarna som är inspirerade av verkliga människor som säljer på torget.


Indisk konst
Förutom att Ekström ställer ut av sina egna akvareller visar han också indiska gouacher av sin indiska vän Makhan Lal Kumawat som han blev bekant med på en resa till Rajasthan. Kumawats vackra tavlor har indiska motiv men i framtiden kan det bli aktuellt att också måla åländska motiv.
– Han skulle till exempel kunna måla de åländska vapen i indisk stil, säger Ekström.
Utställningen pågår den 1 juli till den 5 augusti och är öppen torsdag till söndag klockan 12 till 16. Det är fritt inträde till utställningen.


Text och foto:
NADINE ASCHAN