DELA

I tabubefriade miljöer

En del usch och fy, men mest positivt. Det konstaterar Kenneth Bamberg (på bilden i den installation som finns i entrén) om reaktionerna på sin utställning ”Pay and spray”, med bilder från porrbiografer runt om i Europa. Utställningen visas nu i Mariehamn med vernissage på lördag.
I en intervju i Nyan i början av mars, när utställningen just skulle ha premiär i Helsingfors berättade Kenneth Bamberg om sin utveckling till fotograf och fotokonstnär. Och om hur han av en slump kom in på det som nu utvecklats till ett stort projekt som utgör hans slutarbete vid Svenska yrkeshögskolans medielinje i Nykarleby. Där går han nu ut som medianom efter en fyraårig uibildning.
Hans slutarbete kring porrbiograferna fick högsta möjliga betyg.


Fascinerande miljö
Det var som utbytesstudent som Kenneth, mest av nyfikenhet, gick in på en porrbiograf i Antwerpen – en av många på samma plats – och direkt fångades av själva miljön.
– Ensamheten, tystnaden som rådde där var sådant som jag ville visa i bild, sade han i intervjun i våras.
Under ett par ås tid har han nu sökt upp liknande ställen i många länder. I den utställning han visar i Kakelhallen finns bilder från Antwerpen, Amsterdam, Hannover, Åbo, Stockholm, Helsingfors, Paris, Köpenhamn, Berlin och Bryssel.


Ingen porr
Någon porr finns inte i bilderna och för det mesta inga människor heller. De bildskärmar och filmdukar där porren visas blir i de här bilderna enbart ljuskällor.
Kenneths teknik är att alltid fotografera i befintligt ljus. Med kameran på stativ kan han ta till exponeringstider på 3-4 timmar och då flyter allt filmmaterial samman till ljus.
– När det blir för mycket information smälts den samman till ingenting, konstater han om den porr som hans kameralins tar in.
Mycket stolar, även det en nödvändig rekvisita, finner man i bilderna.


Inget smussel
Hans sätt att arbeta gör att hans bilder inte är några snapshots tagna i smyg. Kenneth arbetar alltid öppet. Han berättar att han först brukar gå in och rekognosera, etablera kontakt till dem som driver biograferna, förklara hur han arbetar. Oftast brukar det inte vara något problem att få ta bilderna.
Vad är du då egentligen ute efter?
– Mina bilder är inte politiska, inga socialreportage. Men jag fascineras av själva miljöerna av den tabubefriade stämningen, säger han.
Han konstaterar att han under projektets gång fått en hel del nya tankar om själva företeelsen.


Vem som helst
– När jag började trodde jag att jag mest skulle möta gamla gubbar i regnrockar, men i stället stötte jag på unga stiliga män i min egen ålder. Sådana som vem som helst.
I anslutning till utställningen i Helsingfors uppmärksammades Kenneth Bamberg och hans bilder bland annat i finska magasinet Image och i Hbl:s bilaga Volt. Senare har han ställt ut i Tobaksmagasinet i Jakobstad. Reaktionerna från utställningsbesökarna har för det mesta varit positiva.
– Usch och fy, skall det här vara konst, har väl någon enstaka skrivit i gästboken. Men det är undantag.


Sydamerika nästa
I dag, fredag, är det examen vid Svenska yrkeshögskolan, något som han missar på grund av arbetet med utställningen i Kakelhallen.
Han är ändå mycket nöjd med att hans slutarbete fick en så bra bedömning och han kommer att gå vidare med projektet. Nyligen fick han ett ettårigt arbetsstipendium från Svenska kulturfonden i Finland. Det stipendiet möjliggör en resa till Sydamerika under hösten och vintern där han skall foga nya miljöer till sitt projekt.


Arbetar på bok
På längre sikt arbetar han på en bok på samma tema. Någon bestämd tidsplan har han dock inte även om han redan gjort en protopyp.
Vernissage på utställningen i Kakelhallen, som stöds av landskapets kulturdelegation, Svenska kulturfonden och statens centralkommission för konst, är det på lördag kl. 19-22 och utställningen kan sedan ses till den 6 juli.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax