DELA

Kappsäcksteatern gör Edwall på vers

    På fredag är det premiär för Kappsäcksteaters uppsättning av ”Snus är snus”, en pjäs skriven av Allan Edwall. En föreställning full med antydningar och möjliga tolkningar utlovas.
    I går kunde skådespelarna visa upp en del av pjäsen. (På bilden Seppo Hansdahl och Madelene Joelsson.)
    Det är en pjäs av Allan Edwall som Kappsäcksteatern i år sätter upp i Önningebymuseet i Jomala. Edwall som bland annat är känd för sina roller som Anton i Emil i Lönneberga, Skalle-Per i Ronja och Carlsson i Hemsöborna skrev pjäsen 1971 och den har bland annat uppförts i Norrköping.
    Pjäsen handlar om Olaus, en gubbe som låtsas vara sjuk för att få bli ompysslad av husets vackra och förföriska piga. Hustrun är orolig för sin man och kallar på hjälp från en doktor och en präst, som även de faller för pigans charm. Det haglar av antydningar och anspelningar på scenen och möjligheten att tolka det som verkligen sägs till något helt annat är otaliga.
    – Den här pjäsen passar nog bäst för en lyssnande publik, den passar nog inte för småbarn eftersom den kräver att man verkligen lyssnar på den och tolkar det som sägs, säger regissör Synnöve Westerberg.
    Westerberg berättar att Kappsäcksteatern valde mellan flera olika pjäser innan de beslutade sig för Snus är snus.
    – Det känns som att den här har legat och väntat på oss. Vi tycker om att ta oss an utmaningar och vara lite udda, säger hon.


    Rim är svårt
    Det som är udda med den här pjäsen är kanske framförallt att den är skriven på rimmad vers. Enligt Westerberg och skådespelarna är det svårare att spela en sådan pjäs, det är inte lika lätt att improvisera och ”fuska”.
    – Ibland kan det hjälpa en att komma ihåg eftersom orden rimmar på varandra, men kommer man inte på rimmet är det omöjligt att improvisera, säger Ulf Weman som spelar doktorn i pjäsen.
    – Dessutom rimmar en persons replik på nästa persons, så gör man fel gör man det svårt för den andra, säger prästen i pjäsen, Jan-Erik Berglund.
    Att det är roligt och utvecklande att pröva på något sådant här är skådespelarna överens om.
    – Det är en jättefin text och man kan läsa in mycket mellan raderna, den blir bättre ju mer vi arbetar med den, säger Westerberg.


    Liten lokal
    Skådespelarna har övat sedan i april. Under gårdagens pressvisning behövdes fortfarande lite hjälp med replikerna men ett par repetitioner till borde hjälpa till med den punkten. Nu hoppas de bara på att det skall komma mycket publik till Önningeby. De kan ta in 70 personer åt gången i lokalen och premiär är det som sagt på fredag. Sedan följer åtta föreställningar fram till den 7 juli.
    Medverkande är förutom Berglund och Weman Annsofi Joelsson, Madelene Joelsson, Daniel Dahlén och Seppo Hansdahl.

    MALIN LUNDBERG