Konstkeramik och gipsskulpturer
Från ren brukskeramik har det på senare år blivit allt mera konstkeramik för Solveig Mörn (bilden). På torsdag har hon vernissage på Fäktargubben i Mariehamn med en utställning som innehåller enbart konstkeramik och gipsskulpturer.
Solveig Mörn i Sund Tranvik blev på allvar intresserad av keramik i Afrika på sjuttiotalet. Åren 1975-78 bodde hon och hennes dåvarande man på Elfenbenskusten i Västafrika.
– Efter att först ha studerat franska på universitetet där bytte jag fakultet till konstfack och blev särskilt inspirerad av keramiken.
Brukskeramik
Hemma på Åland igen började hon syssla med keramik och berättar att det länge handlade enbart om brukskeramik.
– Jag hade inställningen att allt som jag gjorde också skulle gå att använda, säger hon.
Småningom kom dock konstkeramiken med i bilden, först i form av till exempel vaser som hade en konstnärlig utsmyckning samtidigt som de kunde användas praktiskt som riktiga blomvaser, men senare också i form av föremål som enbart hade en dekorativ funktion.
Och i den utställning hon nu visar är utvecklingen fullbordad. Med finns egentligen inga bruksföremål om man bortser från några rörliknande skulpturer som kan användas som vaser.
Gillar raku
Keramik bränd i japansk rakuteknik har särskilt intresserat Solveig Mörn på senare tid och i utställningen visar hon en hel del sådant. Dels en rad Afrikainspirerade svarta masker, dels små föremål, bland annat en orm och en fisk, applicerade på underlag av papperskeramik, små konstverk som skall hänga på väggen.
En helt ny inmutning för henne i den här utställningen är en samling skulpturer med kronärtskockor som motiv, gjorda av gipsförband. Att pröva på nya saker har Solveig Mörn alltid varit intresserad av. När hon senast höll en separatutställning, på Galleri Skarpans i början av år 2000, visade hon till exempel träreliefer.
Sviter av borrelia
Vid sidan av sitt arbete med keramiken har hon sedan landskapets nya språkprogram körde i gång för ett tiotal år sedan fungerat som språklärare i franska i olika skolor. Just nu är hon dock sedan ett år sjukskriven med sviter av borrelia, som bland annat gått hårt åt hennes händer.
– Som det är just nu kan jag till exempel inte dreja alls, säger hon.
Utställningen på Galleri Fäktargubben har sin vernissage på torsdag, den 12 april, kl 18-20 och kan sedan ses i galleriet fram till den 28 april.