”Det skönaste var den mäktiga floden”
Utgivningen av den sundsbördige orientalisten och upptäcktsresanden Georg August Wallins brev har hunnit fram till det tredje bandet.
I bandet har Wallin bott i Kairo i ett halvår och ger sig ut på en resa längs Nilen till övre Egypten. Trots att Wallin tänker sig en nöjesresa är han ständigt aktivt dokumenterande av det han ser och upplever. Han får under resan upp ögonen för det forntida Egypten och dokumenterar det dåtida folklivet. Med på resan var också en österrikisk konstnär, Hubert Sattler, vars avbildningar av fornlämningar Wallin beskriver.
Det tredje bandet av Wallins brev utges liksom de två första i en serie av Svenska litteratursällskapet i Finland och bokförlaget Atlantis.
Cellist inleder
radiohösten
I och med att Ålands radio går över till höstsändningar den 20 augusti börjar man också återigen med Förmiddax. I det första programmet porträtteras cellisten Tomas Nunez Garcia, som inledde sitt cellospel på Ålands musikinstitut som sexåring. Idag är han prisbelönt förste solocellist i nationaloperans orkester. I programmet berättar han om hur han kom att bli cellist och något ur yrkesmusikerns vardag och tankar om framtiden. Programmet sänds 9.40 och där ingår också delar av den konsert Nunez Garcia framförde den 1 augusti i år.
Samma måndag, den 20 augusti, inleds också Läshörnan. Först ut är den åländske författaren Leo Löthman som under kommande måndagar läser hela sin roman Transportflotte Speer. Läshörnan sänds varje måndag klockan 10.30.
Miljardprojekt öppnar
tv-kanaler i USA och Afrika
Kina höjer sin profil inom den globala ekonomin och rymdforskning, men också inom kulturen. Erövringen på massmediemarknaden genomförs med en mjuk strategi. Landets central-tv CCTV siktar på en plats bland de stora nyhetskanalerna BBC, CNN och al-Jazira. Kina satsar flera miljarder euro på att föra tv- och radioverksamhet till olika delar av världen. I början av året lanserade Kina nya tv-kanaler i USA och Kenya. Bolagets resebudget är stor och det betyder att man kan rapportera från platser dit andra inte har råd att resa, säger en amerikansk CCTV-anställd till tidningen Telegraph.
En del av den potentiella publiken tvivlar dock på att nyheterna är pålitliga, speciellt då det gäller nyheter från Kina.
– Då en västerlänning hör om en kinesisk kanal så tänker hon eller han att programmet är hårt kontrollerat, säger forskare Mikael Mattlin vid Utrikespolitiska institutet (FNB).