Katrina i korthet
Grönt och gratis
En nyhet för årets Katrina-festival är att man kan åka gratis kollektivtrafik till och från alla konserter som ligger utanför Mariehamn på fasta Åland. Det är Röde Orms buss Torgunn som startar från Katrinas kansli på Norra Esplanadgatan 5. Torgunn kör på biodiesel gjort på fiskrens, som ger svavelfria utsläpp.
Till torsdagens konsert i Saltvik startar bussen klockan 17. Då åker den till Kvarnbo gästhem, där Beethoven och Janácek introduceras av Barbro Sundback och Lillemor Grüssner inför konserten i kyrkan, som börjar klockan 19.
På lördag startar Torgunn klockan 15.15 till konserten i St Olofs kyrka i Jomala, där Eric Ericssons kammarkör uppträder. Man kan ringa 12 177 för att boka plats i bussen. (so)
En flygel för Liszt
En 2,26 meter lång flygel av märket Kawai har hyrts in från Åbo inför pianokonserterna i St Görans kyrka i Mariehamn. På onsdag är det Ieva Jakubaviviute från Litauen som framför Mozart under lunchkonserten och under kvällskonserten samma dag framför hon Brahms.
På torsdag firar Katrina-festivalen den österrikiska kompositören Franz Liszts 100-årsjubileum genom en konsert, där Naoko Ichihashi bland annat kommer att framföra hans stora pianosonat i h-moll. (so)
Frukost, lunch
och repetitioner
Precis som förra året kan man också slinka in på kortare konserter dagtid under Katrina-festivalen. Onsdag till fredag är det frukostkvartar på Bagarstugan klockan 10, där festivalens olika artister ger smakprov från kvällskonserterna. Onsdag och torsdag kl 12 är det lunchkonserter i St Görans kyrka och på museifartyget Pommern.
Dessutom finns det möjlighet för den som är intresserade av de tre tonsättarna Sebastian Fagerlund, Britta Byström och Ella Grüssner Cromwell-Morgan att delta i deras öppna repetitioner, klockan 15 samma dag och samma plats som deras respektive konserter. (so)
Exotiska instrument
Under förra årets Katrina fick publiken ta del av ett något ovanligt instrument, viola da gamban. I är det stråkinstrumentet viola d´amore som möjligen sticker ut bland instrumenten, en renässansvariant av violan med 6-7 spelsträngar och ett antal resonanssträngar under greppbrädan.
Viola d´amore kan man lyssna till bland annat under konserten på Erkas i Vårdö på fredag kl 16.00, där det framförs av framstående Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, professor i kammarmusik i norska Stavanger. Ett annat instrument som sticker ut är Solmund Nystabakks teorb, en luta med lång hals som var vanlig under 1600- och 1700-talet. (so)