kulturnotiser
Diskussionskväll
om Bondbröllopet,
eller något alternativt evenemang, blir det i Jomala bibliotek på torsdag kväll, kl 19.
Det är biblioteks- och kulturnämnden i Jomala som bjuder in till en diskussionskväll på Jomala bibliotek om hur jomalaborna ställer sig till att bondbröllopet lagts på is för år 2010, samt vad man skulle önska i stället.
Från ”Jomala bibliotek och kultur” har man lagt fram ett förslag om en ”Jomaladag”, då man kunde samlas kring någon historisk person, händelse eller plats med betydelse för Jomala. Nu vill man se om det finns intresse för en sådan dag samt få idéer till program.
Ytternäs skola
premierades
med ett hedersomnämnande och ett bokpris värt 250 euro i årets ”Lust att läsa”-tävling. Kyrkfjärdens skola i Ingå i Nyland fick det andra hedersomnämnandet. Påras skola i Kronoby i Österbotten segrade i tävlingen som lockat femton skolor.
Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd och Förbundet hem och skola arrangerade tävlingen. Första priset är på 1.000 euro.
Tinta Cleve
deltar med två
textilarbeten i en jurybedömd utställning i Väsby konsthall i Upplands Väsby i Sverige. Utställningen omfattar alla tekniker utom akvarell. Hela 382 verk lämnades in för bedömning av dem blev 157 antagna.
Utställningen pågår till den 29 november.
Adventsmusik
i Jomala kyrka
blir det söndagen den 29 november. Enligt Kaj-Gustav Sandholm, som nu sköter kantorsysslan, firar Jomala församling advent med pukor och trumpeter.
– Vi inbjuder ”lediga” körsångare att var med och fira advent. Sånger som Hosianna, Dotter Sion, Gören portarna höga kommer adventskören att öva torsdagen den 26 november kl 19.00 och söndagen den 29 kl 9.30 i Jomala kyrka.
Solister i festhögmässan den 29.11, som inleds kl 11, är Roger Syrén, tenor, Åke Hillar, trumpet och Kim Jansson, pukor.
Florakören och
Brahe Djäknar,
studentkörerna vid Åbo Akademi, samt Akademiska orkestern, ger sedan många år adventskonserter i Åbo domkyrka. I år arrangeras konserterna fredagen den 27 november kl 19 och lördagen den 28 kl 20. På programmet står traditionsenligt såväl stämningsfulla jul- och adventssånger som klassisk musik. Tillsammans med Akademiska Orkestern utgör Brahe Djäknar och Florakören en ensemble på ungefär 120 personer.