kulturnotiser
Runt om i Norden
kuras skymning
på biblioteken i kväll. För barn kuras det också gryning i många skolor och skolbibliotek. Det är för trettonde gången som biblioteksveckan med Kura skymning, Nordens största högläsningsevenemang, genomförs. Förra året deltog samtidigt drygt 2000 institutioner i åtta nordiska och baltiska länder.
Årets tema är ”Krig och fred i Norden” och särskilt fokus sätts på Märkesåret 1809 och uppdelningen av Sverige och Finland till två länder. Men belyser också hela Nordens dramatiska historia fram till dagens fredliga nordiska samexistens.
De texter som läses för vuxna under Kura skymning är dikten ”Fänrik Stål” ur ”Fänrik Ståls sägner” av Johan Ludvig Runeberg och dikten ”Skandinavisk förstås” av den danska författaren Benny Andersen. För större barn läses kapitel tio ur ”Bröderna Lejonhjärta” av Astrid Lindgren och ”Björken och stjärnan” av Zacharias Topelius. För mindre barn finns ”Alfons och soldatpappan” av Gunilla Bergström med.
Projektet leds av föreningarna Nordens förbund och föreningen Norden.
Runeberg i 1800-
talsutstyrsel kan man
få lyssna till i när Jomala bibliotek och Ålands litteraturförening i kväll kl 19-21 kurar skymning.
Kvällen börjar med servering och därefter läser Ulf Nyback ”Fänrik Stål” och presenterar Runeberg. På det följer Runebergs ”Till en fågel” framförd som duett av Nyback och Nina Westerback. Nyback fortsätter med att recitera ”Kulneff” och efter att ”Källan sjungits som allsång” även ”Sveaborg” innan man avslutar med Topelius ”En sommardag i Kangasala” som allsång.
Före och efter programmet kan besökarna bekanta sig med texter om krig och fred skrivna av elever i Kyrkby Högstadieskola.
Jomalabiblioteket fungerar också som skolbibliotek och har erbjudit Vikingaåsen och Södersunda program under alla år. I år har Nina Westerback bearbetat Topelius ”Björken och stjärnan”, till ett modernare språk och förlagt sagan till andra världskriget.
– I samband med att vi på onsdag och torsdag läser texten för barnen har vi bjudit in två krigsbarn till vardera skolan, så att de kan berätta litet om sina upplevelser, berättar kultursekreterare Signe Järvenpää.
Sirkka-Liisa Westergård har donerat ett antal exemplar av sin bok ”Kappsäcksresan”som delas ut till hela årskurs sex i både Vikingaåsen och Södersunda skola.