kulturnotiser
Inspiration för sticksugna
bjuds det på vid Ulfsby gård i Jomala ikväll klockan 18.00. Programmet inleds med botanisering bland garn från gårdens egna får, sedan blir det stickning i kollektiv anda med de valda garnen. Onsdagens tema är: släpp alla förutfattade meningar om stick-storlek i förhållande till garntjocklekar.
Minst fyra och högst tolv deltagare ryms med, anmälningar kan göras till Ann Gustafsson på nummer 040-7034200.
Pehr Henrik Nordgrens stråkkvartetter
nr 9 och 10, skivan ”The Last Quartets” recenseras i den prestigefyllda musiktidskriften Rondos juninummer. Recensent Harri Kuusaari beskriver inspelningen, som är tillägnad och inspelad av Temperakvartetten, som Nordgrens musikaliska testamente och avsked.
Stråkkvartetten innehåller många musikaliska uttryck som är kännetecknande för Norgren, allt från Schostakoviska klanger, japanska shintoklockor och enkla folkmelodier. Allt i ett tonspråk som är karakteristiskt för Nordgrens musik.
Den tionde kvartetten framfördes i Saltvik kyrka under Katarina kammarmusik 2009.
Den åländska duon Musikmakarna,
Kristina och Örjan Sjöström, har nu släppt sin första skiva med titeln ”Vårens första regn”. Skivan recenseras bland annat i den svenska dansbandstidningen ”Får jag lov”. ”Det låter snällt, äkta, vardagsnära och ofta innerligt”, tycker recensenten som gillar titelspåret ”Vårens första regn” allra mest.
Musikmakarna beskriver själv sin musik som blandad dansbandsmusik för alla öron och tillfällen.
Sofi Oksanen jämförs med Lady Gaga
i den brittiska dagstidningen The Times.
Enligt en artikel i tidningen kan man vänta att hon övertar Stieg Larssons mantel som bäst säljande nordiska författare. Hennes roman Utrensning , som på engelska fått titeln Purge, har getts ut i 29 länder och vunnit många litterära pris.
Tidningen hänvisar till Oksanens popularitet i Finland och beskriver henne som litteraturens Lady Gaga med John Lennon-glasögon.
I en intervju för The Times rör sig Oksanen mellan Kajsa Ankas obetydlighet och Röda arméns intagning av Berlin. Hon framhåller att det fortfarande finns mycket att forska i när det gäller Sovjetunionens agerande vid tiden för andra världskriget.
– Man har fördömt de brott nazisterna begick, men inte de sovjetiska. Det beror på att det förflutit så lite tid sedan Sovjetunionen vittrade sönder. Men arkiven håller åter på att stängas. (FNB)