kulturnotiser
Finländsk konst
visar prins Eugens
Waldemarsudde i Stockholm i höst. Med anledning av märkesåret – som markerar 200-årsminnet av 1809 då, Sveriges och Finlands vägar skiljdes – håller Waldemarsudde utställningen ”Bilder från Finland – land och folk”.
Utställningen innehåller verk ur finländska konststiftelsers samlingar. Den konst som visas presenterar det som brukar kallas den finländska guldåldern, det vill säga perioden mellan 1850 och 1920 och ”öppnar vyer för åskådaren till landets landskap och folkets liv på landsbygden”. Med finns arbeten av många kända finländska konstnärer, som Axel Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck, Pekka Halonen, med flera.
Utställningen öppnas den 3 oktober och kan ses i museet till den 10 januari.
Karlebyoperan
från Österbotten
gästspelar i Konserthuset i Stockholm med Sebastian Fagerlunds nyskrivna opera ”Döbeln 1809” om Finska krigets sista skälvande stunder. Operan berättar om Finska krigets karga atmosfär och absurditeter, sett genom generalmajor Georg Carl von Döbelns ögon och opiumhallucinationer. I samarbete med Märkesåret 1809.
Premiären på ”Döbeln 1809” vid Karleby operasommar har fått ett exalterat mottagande av kritiker och publik. Hufvudstadsbladet beskriver det nya verket på följande sätt:
”Det bästa med Döbeln-operan är Sebastian Fagerlunds dramatiskt flexibla och gediget strukturerade musik.”.
Föreställningarna i Stockholm ges lördagen den 26 september kl 15.00 och söndagen den 27 september kl 15.00 i Grünewaldsalen.
Ad Lucem, den
finlandssvenska
tidskriften för livsåskådning och kultur, firar 100-årsjubileum i år. Med anledning av jubileet arrangerar Ad Lucem i samarbete med Svenska Studiecentralen fredagen den 11 september kl 15-17.30 ett seminarium med rubriken ”Öppna eller stängda dörrar?” i Svenska folkskolans vänners sal i Helsingfors.