Kulturnotiser
Det åländska förlaget
PQR gav i går ut
Osmo I Lehmuskallios bok om en resa ombord på den fyra mastade barken Lawhill 1929-1931. Boken kommer nu ut i nyutgåva med en intervju med före detta lotsen Torsten Sommarström som var skeppskamrat till författaren.
Filmaren Per-Ove Högnäs har också gjort en intervju med Torsten Sommarström. Det är en 18 minuters intervjufilm där Torsten Sommarströms berättelse varvas med bilder från Lawhill. I filmen hör man skeppet knarra och vågorna brusa och bilderna klipps väl ihop med Sommarströms berättelse om det ofta ganska äventyrliga livet på Lawhill.
Den nya operan
med anknytning till
Åland och Bomarsund hade premiär onsdagen den 11 juli i Lewes i sydöstra England. Lagtingets talman Barbro Sundback såg ”The Finnish Prisoner”, som operan heter och meddelar följande i ett pressmeddelande:
”Librettot är skrivet av Stephen Plaice. The Finnish Prisoner handlar om de finländska soldaternas krigsfångenskap i Lewes tiden efter Bomarsunds fästnings fall 1854. Under 19 månader hölls 350 finnar i fångenskap och under denna tid skapades troligen den välkända finska folksången ”Oolannin sota”. Fångarna fann sig rätt väl till rätta i Lewes och de blev väl bemötta av lokalbefolkningen.
Föreställningen utspelar sig både på ett historiskt plan och i nutid. Uppsättningen är ett samarbete mellan en amatörgrupp i Lewes och Finlands nationalopera samt Finlands kammaropera. I ensemblen ingår tre körer, en barnkör, en vuxenkör och en oktett med finländska operasångare som utgör de finska krigsfångarna samt en rad solister. Det är således ett samarbete mellan amatörer och professionella sångare.
Orkestern är minimal och består av en ovanlig sammansättning, dragspel, basklarinett, fiol och vibrafon. Musiken är komponerad av Orlando Gough. Föreställningen gavs sju dagar i rad. Nästa gång den tas upp blir det i Tavastehus i februari 2009. I samband med mottagningen efter premiären passade jag på att bjuda in ensemblen till Åland. Ett samarbete mellan åländska amatörsångare och sångare från England och Finland kunde bli ett fint kulturutbyte och utöka kunskapen inte bara om Bomarsund utan också om Åland.”