DELA

kulturnotiser



Orgelfestivalen
inleddes i går
med festhögmässa i Finströms kyrka och en kvällskonsert i Jomala kyrka med tenoren Dan Karlström, oboeisten Annika Leppälä  och organisten Markus Malmgren. Nya Åland återkommer med recension. I dag kl 12 hålls en konsert för barnen i St Görans kyrka och kl 20 spelar Jan H Börjesson, i St Görans kyrka han med.


Fågelägg från
ett åländskt museum
visas nu i Farmors Café på Högsåra i Dragsfjärd.
Manne Stenros ställer ut fågelägg som han fotograferat i museet för jakt och fiske på Eckerö mot en bakgrund av gamla svenska tapeter. Utställningen är öppen hela sommaren.



Gjutjärnskonst
från Åland visas
i Korpo. Anna Sundblom ställer ut sina gjutjärnskulpturer i skärgårdscentret i Korpoström. Utställningen består av naturnära bildkonst, fotografier och skulpturer. Sundbloms gjutjärnsskulpturer väcker säkert frågor hos besökarna om vem som hamnat in i lådorna och hur de hamnat där. Med en personlig biljett till utställningen kan man återkomma flera gånger under sommaren.



Medeltidsmarknaden
i Åbo tar besökaren

till år 1412. Åbo förflyttar sig nästa vecka tillbaka i historien då medeltidsmarknaden kör igång på Gamla Stortorget. I det fyra timmar långa marknadsskådespelet har drottning Margareta har fått sista smörjelsen, allmogen gör uppror och borgarna oroar sig över Hansaförbundets framtid. Rikliga mängder romantik utlovas också.
Nytt för i år är en medeltida bonad där besökarna kan bekanta sig med hur man bodde under medeltiden. Marknaden pågår mellan den 28 juni och 1 juli. o



Bröllop har sysselsatt
trettio hantverkare
i Vasa konsthall och i Hantverkets hus Loftet som visar utställningen Almas bröllop. Inspirationskällan för utställningens nutida hantverk är kronbröllop.
Utställningen består av ett stort och visuellt roligt gåvobord. På väggen projiceras fotografier och filmklipp av bröllopstraditioner från 1800-talet till vår tid. Pågår till den 9 augusti.



En ny sångbok
har tagits fram av Finlands Svenska Adventkyrka. ”Församlingen sjunger” består av 168 svenska sånger och psalmer. En del sånger är översatta från finska och en del av Sions sånger är bearbetade till modernare språkbruk men alla sånger är oförändrade i sitt innehåll.