DELA

Kulturnotiser



    I stället för
    Jan Arnald (Arne Dahl)

    som inte kan komma till litteraturdagarna, deltar författaren Alexander Ahndoril tillsammans med Johanna Nilsson i diskussionen ”Spår av verkligheten – fiktion eller dokumentation”. Diskussionsledare är Anders Lindqvist och diskussionen börjar kl. 11.30 i stadsbiblioteket lördagen den 24 mars. q



    Svante Thuresson,
    aktuell från årets
    melodifestival, kommer till Alandia Jazz Festival i sommar. Kommer gör också den mycket uppmärksammade och flerfaldigt prisbelönade gruppen JazzKamikaze, samt en av New Yorks bästa jazztrumpetare, Jim Rotondi. Sedan tidigare är bland andra Meta Roos, Clas Jansson och Oddjob klara för festivalen.
    Festivalen hålls i Islandia och ordnas 12–14 juli. q



    Mauri Kunnas
    böcker intresserar

    också utomlands. Boken Vikingarna, som utkom i fjol, utkommer i år på sex språk: färöiska, isländska, lettiska, litauiska, tyska och danska. Boken publicerades redan i fjol på svenska och engelska av Otava.
    Utöver Vikingarna är de utländska förlagen också intresserade av särskilt de böcker i Kunnas produktion som handlar om julen. Bland dem utkommer Jultomten i år på engelska, färöiska, litauiska och polska. q



    Claes Malmberg
    blir inbillningssjuk

    i sommar då svenska Riksteatern fortsätter det samarbete med Gunnebo Slott i Mölndal som inleddes förra året med uppsättningen av ”Den girige”.
    I sommar blir det Molières ”Den inbillade sjuke” med Sven-Åke Gustavsson som regissör som kommer spelas på slottet, och som nästa vår åker ut på turné med Riksteatern i Sverige. Huvudrollen spelas av Claes Malmberg och i övriga roller syns bland andra Fredrik Evers, Victoria Folkesson och Caisa-Stina Forssberg. Föreställningen har premiär 12 juli. q



    De japanska
    mangaseriealbumens

    samurajer ser ut att vara minst lika starka som Asterix och hans tappra galler. Mangans segertåg erövrar land efter land. Nu ser till och med serietidningens stormakt Frankrike ut att tvingas ned på knä.
    Över 4 000 nya seriealbum gavs ut i Frankrike och de franskspråkiga områdena i Schweiz och Belgien i fjol. Anmärkningsvärt är att antalet titlar har trefaldigats sedan år 2000.
    År 2006 såldes drygt 40 miljoner seriealbum. Kring 40 procent av dem var japansk manga. Enligt vissa uppskattningar är Frankrike redan mangans största marknadsområde utanför Japan.
    Serietidningsförfattarna och -tecknarna har börjat reagera på förändringarna. En del har börjat inkludera delar av mangans framgångsrecept i sina egna serier. De japanska berättelsernas trumfkort är en snabb bildrytm, ett filmatiskt bildspråk samt episka långa berättelser som sträcker sig över flera album, skriver FNB. q