DELA

Kulturnotiser



Thérèse Karlsson
sjunger opera på ÅST

i februari och mars. Åbo svenska teater arrangerar två operakvällar med sopranen Thérèse Karlsson som tillsammans med de svenska operasångarna Tina Bergholm och Robert Vetander framför pärlor ur den klassiska operarepertoaren. Bland annat verk ur Mozarts operor Trollflöjten och Figaros bröllop, Bizets Carmen och Delibes Lakmé står på programmet. Vid flygeln ackompanjerar Mattias Nilsson från Sverige.
Föreställningen, som går under namnet Opera!, intar Åbo svenska teaters stora scen den 9 februari och den 9 mars. q



Den åländska flaggan
finns på Nationaloperan

då Fredrik Pacius’ och Zacharias Topelius’ opera Kung Karls jakt i regi av Joakim Groth spelas under våren. Operan recenseras i söndagens HBL av Jan Granberg och han skriver att den svenska premiären på Nationaloperan ”pendlar mellan dåtid, nutid och Pacius’ tid” och att ”Groths lösningar är både intelligent utförda och oftast virtuöst utförda.”
Själva älgjakten försiggår på Åland och kungen spelas av Gogo Idman som år 2000 och 2001 spelade Lillebror i Kulingteaterns uppsättning av Karlsson på taket. q



Den första stora
striden om fredagspubliken

avgjordes i helgen när ”Så ska det låta” hade säsongspremiär. Och det slutade oavgjort skriver Svenska Dagbladet.. TV4:s ”Let’s dance” kom upp i flest tittare – 1,9 miljoner. Men det var bara för sin andra del när ”Så ska det låta” slutat sändas.
När båda programmen gick samtidigt så lockade ”Så ska det låta” i SVT1 flest tittare – drygt 1,8 miljoner, mot 1,6 för ”Let’s dance”. Kampen lär gå vidare.
SVT kan också glädja sig åt att nya komediserien ”Playa del Sol” blev en jättesuccé. Hela 2,3 miljoner såg första avsnittet i söndags. Nästan lika många som följde den andra semifinal i ”På spåret” i lördags. q



Den koleriske
hotellägaren Basil Fawlty

i den brittiska serien Pang i bygget skall få en egen staty. Tv-serien har redan utsetts till den bästa tv-serien genom tiderna i Storbritannien, och nu ska huvudpersonen föräras en staty i naturlig storlek.
Statyn ska uppföras i Torquay i sydvästra England, där serien utspelade sig och där John Cleese en gång hämtade inspiration till sin karaktär.
Torquay var platsen som Monty Python-gänget besökte en gång 1970 då de stötte på hotellägaren Donald Sinclair som Cleese senare beskrev som ”den mest underbart oförskämde man jag någonsin träffat”.
– Varje timme visas programmet någonstans i världen. Det är dags för oss att dra fördelar av det, säger Andy Westwood, kommunpolitiker i Torquay.
John Cleese är själv förtjust över planerna på en staty och säger till The Observer att det är ”en strålande idé”, enligt Dagens Nyheter. q