DELA

kulturnotiser



Kung Karls
älgjakt på Åland

år 1672, och den maktkupp som planeras inom den minderårige kungens följe, skildras i Zacharias Topelius libretto till Fredrik Pacius opera ”Kung Karls jakt” som fredagen den 19 januari har premiär på Nationaloperan i Helsingfors. Operan, som fick sin urpremiär år 1852, framförs på svenska. För att göra handlingen i operan mera aktuell har regissören Joakim Groth valt att förelägga den i en modern omgivning. Historien utspelas i ett nutida museum där operan både framförs och repeteras.
Jan Söderblom fungerar som kapellmästare. I kungens talroll ses Gogo Idman. Tove Åman sjunger Leonoras roll. Gabriel Suovanen tolkar rollen som Gyllenstjärna. Anna-Liisa Jakobson och Lilli Paasikivi turas om som änkedrottningen. Mark Väisänen står för scenografin och kostymer.
Efter kvällens premiär ges nio föreställningar till fram till den 21 februari.



Målningar med
Lumparlands
kyrka som motiv kan man just nu se i en utställning i Lumparlands bibliotek. Det är Anita Jansson som ställer ut akrylmålningar av kyrkan, S.t Andreas, alla gjorda under fjolåret och början av detta år. Hon berättar att det fanns ett önskemål om att hon skulle måla kyrkan i vinterskrud och därför är bara en av de sju målningarna ett sommarmotiv.
Anita Jansson, som numera bor i Mariehamn, kommer själv från Lumparland, från skeppargården Åkerlunds i Svinö. Hon började måla redan på femtiotalet och arbetar mest i olja och akryl. I biblioteket har hon ställt ut också tidigare och i somras kunde man se målningar av henne i en utställning i bagarstugan vid Svinö stugby.
Utställningen i biblioteket kan ses till slutet av februari under bibliotekets öppettider. o



Åländska böcker
uppmärksammas

i det senaste numret av tidskriften Skärgård, som utges av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi. Thure Malmberg skriver om Per-Ove Högnäs och Jerker Örjans nya storbåtsbok och om Sjöhistorisk årsskrift för Åland. Malmberg skriver bland annat att Högnäs och Örjans tillsammans ”skapat en läcker bok om de träbyggda båtarnas historia från nutid till framtid”. Håkan Skogsjös layout beskrivs som ”elegant”.
I den sjöhistoriska årsboken uppmärksammas bland annat Sonja Nodenswahns berättelse där hon beskriver sina upplevelser till sjöss. Enligt Malmberg skriver Nordenswahn ”ledigt och trevligt och ger en intressant bild av livet som kvinna till sjöss…”