Kulturnotiser
Om krig och kärlek
i Grisslehamn
handlar ”Den blå stranden”, andra delen i Erik Erikssons romansvit om släkten Nygren från Byholma i Roslagen. Det berättar Norrtelje Tidning. I ”Den blå stranden” får läsarna möta Kristina Nygren, sondotter till Johanna, som var huvudperson i ”Det brinnande havet”, som till stor del utspelar sig på Åland.
En bok om Märkets
historia är under
arbete. Den skrivs av Seppo Laurell som bland annat skrivit praktverket Finlands fyrar och Jan Andersson som skrivit Rödhamns värld. Preliminärt skall boken bli klar under år 2008. Forskning pågår som bäst på arkiven både i Helsingfors och på Åland. Om Nyans läsare känner till någon bra historia om Märket eller om någon släkting har haft med Märket att göra kan man ta kontakt med Jan Andersson på museibyrån.
Den tionde
Filmfestivalen Vera
arrangeras den 14-18 mars 2007. Jubileet firas bland annat med en jubileumskatalog där några av Europas mest framstående regissörer som Pirjo Honkasalo och Jan Troell skriver om sitt förhållande till Vera.
Rykande färska filmer från Åland, resten av Norden, Brasilien, Kina, Pakistan, Rumänien, Tyskland och USA länder visas under festivalen som har temat ”Jag i världen – världen i mig”.
I flera filmer som visas under helgen söker man efter viktiga delar i sitt eget privata liv, i andra filmer kommer världen in och påverkar det lilla livet.
Under festivalen blir det också premiär för Bomarsundsfilmen.
Två skulpturer/konstverk
av Markus Kåhre
har beställts av Mariehamns stads kulturnämnd, ett till Daghemmet Blåbäret och ett till Daghemmet Backeberg. Konstverken kommer att vara klara i mars 2007.
Konstverken består av två ljudisolerade rum i barnens storlek. Dessa byggs i en form av en snäcka. Dessa ”snäckhus” kan barnen använda för att dra sig tillbaka för en stund om de vill vara i fred. De kan också användas i lekar eller för att höra på musik i dem. I en snäcka skulle 1-2 barn få plats.
Rummen byggs kring en stomme av trä/aluminium och de överkläs med tyg. Därmed är de lätta att flytta. Allt tyg som används är speciellt utvecklat för allmänna utrymmen med krav på brandsäkerhet och lätt underhåll.
Markus Kåhre som har rötterna på Åland fick i veckan Ars Fennica-priset.