DELA

Skärgårdens kulturhus som



planeras för det gamla tullhuset i Föglö Degerby väcker intresse. När projektgruppen och näringsnämnden i Föglö höll informationsmöte i onsdags mötte 17 personer upp för att höra mera om planerna, berättar Maria Svedmark som är näringsombud i kommunen.
Arbetsgruppen med Anna Sundblom, Eva Maria Mansnérus och Grete Sneltvedt berättade om de aktiviteter som de skisserat på för det blivande kulturhuset. Tanken är att huset skall betjäna hela skärgården och kunna bjuda på en mängd aktiviteter, som utställningar, kurser av olika slag för alla åldrar, eventuellt också olika verkstadsutrymmen för hantverkare. Samarbete över gränserna i Norden har också lyfts fram.
Finansieringen är ännu inte klar men man för diskussioner om att göra huset till ett Leader-projekt med EU-stöd. Landskapsmedel och kommunala medel kommer också att behövas. En förening eller stiftelse skulle bildas för att stå som huvudman för verksamheten.
Just nu är det tullverkets semesterstiftelse som använder huset men det avtalet går ut i slutet av oktober i år. Enligt Maria Svedmark måste inom mars ge besked om det skall bli en ny verksamhet i huset eftersom semesterstiftelsen också är intresserad av att fortsätta att använda tullhuset och behöver få veta hur det blir.



Bokförsäljningen
i Finland gick ned
under fjolåret. Försäljningen av läroböcker gick visserligen uppåt, men all annan litteratur backade med nära 10 procent, skriver FNB.
Fjolårets finska bästsäljare fanns bland fackböckerna. Väderdagboken ”Sääpäiväkirja 2011” såldes i hela 141.000 exemplar. Toppnamnet inom skönlitteraturen var Ilkka Remes, vars bok ”Shokkiaalto” sålde i hela 73.000 exemplar.
På listan över de 20 mest sålda fanns inga böcker på svenska. På Schildts förlag uppger man att försäljningen toppas av Erik Wahlströms ”Flugtämjaren” och Staffan Bruuns ”Kappsäck full med pengar”. Wahlströms bok sålde i 2.500 exemplar och Bruuns i 2.000.
Bland bästsäljarna på Söderströms förlag fanns Anna-Lena Lauréns ”Sedan jag kom till Moskva” och Märta Tikkanens ”Emma och Uno”. Förlaget vill dock inte uppge några försäljningssiffror.



I recensionen av
Stäni Steinbocks
nya skiva ”En kantele på rymmarstråt” hade ett par fel insmugit sig i uppräkningen av de medverkande musikerna. Kim Jansson spelar enbart slagverk medan Kim Hansson spelar gitarr på skivan, meddelar Steinbock.



Den 5 februari
är det urpremiär
Maria Bloms “Under hallonbusken”, skriven särskilt för Dramaten. Regisserar gör Maria Blom själv. I pjäsen möter vi två systrar och en bror som återförenas runt sin mammas dödsbädd. Mamman är inte riktigt död än, men snart… Och stämningen är så där stel som den lätt blir när någon vill konfrontera en mamma som ligger i koma, samtidigt som en annan bjuder på kokosbollar och låtsas ha jättesupertrevligt.
– Under hallonbusken är ett intimt kammarspel som vänder sig rätt ut i salongen, en slutlig uppgörelse mellan barn, föräldrar och ingifta, skriver man i informationen kring pjäsen.
På scenen får ensemblen sällskap av en livetrio, med musiker som annars spelar med artister som Lars Winnerbäck och Ulf Lundell. Musiken, som drar åt folkmusikhållet, är nyskriven av Anders Nygårds.
I rollerna: Tanja Lorentzon, Julia Dufvenius, Andreas Rothlin Svensson, Johan Holmberg, Eva Millberg.