DELA

Medis lyfter fram vacker textilskatt

    En verklig skatt! Så beskriver Medis textillärare Barbro Laurén de vävda dukar som genom åren tillkommit på Medis vävkurser runt om i landskapet. En del kan man få se vid det öppna hus som hålls i Kursgården i Mariehamn måndagen den 10 december. (På bilden Laurén, till höger, och vävläraren Ann-Britt Ackrén.) Mera information om öppet hus-tillställningen i slutet av artikeln.
    Många av de dukar som nu ställs ut har kommit till under Ann-Britt Ackréns långa tid som vävlärare vid institutet.
    När Nyan tittar in i Kursgården har en del av de dukar som skall ställas ut redan anlänt och Laurén och Ackrén visar upp ett par exempel. Den ena är en duk vävd med den blandning av bomull och lin som kallas ”cottolin” i ränningen och med lin i inslaget. Den är ett arbete av Gunnel Lindström i Saltvik.
    Den andra är en duk med ett så kallad daldräll och karelsk spets. Den duken är vävd av Enni-Maj Eriksson i Gottby.
    Dukarna är två goda exempel bland ett tjugotal stora dukar som skall ställas ut. Med finns också ett par bildvävar i så kallad poppana gjorda i år och med den äppelsymbol i mönstret som Medis använt under jubileumsåret, de är gjorda av Inga Jessen Juler med mönster ritat av Evo Lemberg-Widén.


    Tidskrävande
    Men i centrum för det man vill visa upp står de stora borddukarna, de som under lång tid engagerat massor med åländska kvinnor och som sammantaget utgör en kulturskatt av brukstextilier, särskilt för festliga tillfällen. Barbro Laurén konstaterar att det är tidskrävande att göra stora dukar, särskilt med de tunna trådar som det tycks ha varit mycket vanligt att använda på Åland.
    – Det kan gå 20-30 trådar på varje centimeter, säger hon och nämner som exempel den snöflingeduk som vävts sedan 1930-talet och som också i år vävs i Södra Medis i Mariehamn.
    De som sysslar med vävarbeten (också naturligtvis också annat hantverk) lägger ofta ned mycket tid och hela sin själ i arbetet. Det man skapar är en fröjd för ögat och ges ofta som gåvor till barn och barnbarn. Runt om på Åland finns det massor med fina vävda textilier i linneskåpen, konstaterar Barbro Laurén.


    Över tusen dukar
    Inför utställningen har Ann-Britt Ackrén gjort en liten sammanställning på de stora dukar som tillkommit under hennes kurser, från 1970 då hon började som vävlärare och till i dag.
    – Samanlagt blir det 1.180 dukar. Ett rekordår var 1993-1994 då 85 dukar vävdes, säger hon.
    Och till det kommer otaliga mindre dukar.
    Ann-Britt Ackrén berättar att hon hållit vävkurser i alla åländska kommuner utom i Lumparland. Nu är hon pensionär sedan sju år tillbaka men arbetar fortfarande som timlärare.
    Mönstren som man väver har deltagarna ofta hämtat ur olika tidningar, både svenska och finländska, men det händer ganska ofta att någon kommer med en äldre duk och vill göra samma mönster.
    – Det är ju kursdeltagaren som själv får bestämma vad de vill väva, säger Barbro Laurén.


    I gång med Medis
    Både hon och Ann-Britt Ackrén konstaterar att det är en helt otrolig energi som läggs ned i kursdeltagarnas skapande. Många fortsätter att väva hemma, men utan Medis skulle många nog inte ha kommit i gång.
    – Dessutom finns det arbeten där men behöver vara flera, tillägger Laurén.
    Ibland talas det lite nedsättande om Medis hantverkskurser som ”hobbykurser”, men Barbro Laurén påminner om att Medis över huvud taget inte längre har något som kallas hobbykurser i sitt kursutbud.
    – Det vi har är kurser i textil och hantverk och det som deltagarna åstadkommer är av hög kvalitet, säger hon inte utan stolthet i rösten.

    JAN KRONHOLM

    jan.kronholm@nyan.ax

    tfn 528 466

    Foto: ERKKI SANTAMALA

    erkki.santamala@nyan.ax

     

    Öppet hus och uppesittarkväll

    Det öppna hus som Medis håller måndagen den 10 december kl. 18-20 i Kursgården bjuder, utöver dukutställningen, på en hel del annat.
    Barn kan få träffa tomten och överlämna önskelistor inför julen, det blir ringlekar under ledning av Ann Sundberg och även en  pysselhörna för barn. Vidare kan man få rösta fram den trevligaste, finaste och roligaste julgranen och bekanta sig med Medis kursutbud för den kommande våren. Servering av saft, glögg och pepparkaka blir det också.
    Efter det öppna huset på måndagskvällen fortsätter man kl.20-22  med en uppesittarkväll för vuxna. Där kan man få pröva på att nåltova ett äpple under ledning av Brita Nymark-Engman, göra luffarslöjd med Majsan Pahlman eller vika en klassisk flätstjärna med Barbro Laurén. Även här bjuds på glögg och pepparkaka och det blir också julmusik.
    Dukutställningen hålls på måndag kväll i ett skilt klassrum, men under de följande dagarna 11-13 december flyttas den till den stora salen i Kursgården där informationen om vårens kurser också fortsätter till och med onsdagen den 13, dagligen kl. 10-15.

    Aktiviteterna i Kursgården avslutar Medis 60-årsfirande som inleddes med planteringen av ett äppelträd i parken Tusenskönan och fortsatte med en miniutställning och andra aktiviteter på äppeltemat i Sittkoffs. (jk)