DELA

Mycket Åland i Helsingfors

– Sevärt, högklassigt, kvalitetsmedvetet men roligt och underhållande.
Projektledaren Gunilla Hellman blev nästan lyrisk när programmet för de åländska landskapsdagarna i Helsingfors presenterades i går.
– Det är faktiskt det största projektet någonsin utanför Åland. (På bilden Hellman, till höger, och Linnea Johansson, ordförande i referensgruppen för landskapsdagarna.)
Satsningen i Helsingfors den 14-16 juni kan också beskrivas genom att notera att ett femtiotal personer på olika sätt varit engagerade i planeringen och att det totala antalet åländska medverkande blir omkring femhundra.
– I alla program av den här storleksordningen blir det vissa ändringar och justeringar, något kan komma till, något falla bort, men vi vågar ändå kalla detta det färdiga programmet, sade Gunilla Hellman
Ambitionen har varit att få till stånd ”tre jättelyckade dagar” i Helsingfors.


Kulturbetonat
Mycket i programmet är kulturbetonat och det övergripande ansvaret för kulturarbetsgruppen har Jan-Ole Lönnblad haft, med Rosi Djupsund, Minna-Lotta Blomqvist, Torbjörn Engman och Gunnel Ekelund som ansvariga producenter för olika delområden.
Huvudarena för evenemanget är Senatstorget med två olika scener. Stora scenen serverar ett musikbetonat kulturprogram med jazz, folkmusik och även en åländsk minisångfest. Thérèse Karlsson, Ulvens döttrar, Skrå, Whatclub, T-time, Johanna Grüssner Qintet, Camilla Heidenbergs EC, Kvinnfolk, Polkan går, med flera, framträder där. På lilla scenen har programmet en mat- och fritidsinriktad stil med Michael Björklund, flugfiske, barngolf och liknande.


Visor, jazz
I Esplanaden där Dånö byalag och Fölisöstiftelsen reser en midsommarstång finns en estrad där det bjuds på bland annat visor, jazz, pop och rock. Funky Fish, Ulvens döttrar, Mejram, Willycranes, Red Beans & Rice, Högtryck, Maria Stenberg, Vladimir Shafranov, med flera finns med där.
I Södra hamnen där Albanus, Linden, Nordboen, några storbåtar och skolfartyget Michael Sars utgör blickfång finns en kombinerad scen och dansbana där bland andra shantygruppen Rolling Home skall framträda.


Konserter
Rosi Djupsund och Torbjörn Engman har ansvaret för musikprogrammen. Utöver det som bjuds på scenerna på torget och i Esplanaden ges konserter i domkyrkan och Jugendsalen med åländska sångare och musiker i verk av åländska kompositörer, bland dem Jack Mattsson och Lars Karlsson.
Lunchkonseter blir det med Barnfiolen och elever från musikinstitutet i Jugendsalen. Kvällen före invigningen kan man lyssna till Lill Lindfors på Savoyteatern.
Ett av de redan på förhand mycket uppmärksammade programinslagen är det Åländska bondbröllopet där Linda-Mari Blomqvist och Sebastian Boman i domkyrkan vigs till äktenskap av kyrkoherde Gunnevi Styrström. På riktigt.


Åländsk film
Minna-Lotta Blomqvist har sammanställt ett filmprogram på Kino Engel med allt från barnfilm och rockvideor till ”Den lyckliga kon” och filmen om Jägerströms skrot.
Dessutom har hon ansvar för olika barnaktiviteter. Det bjuds på animationsverkstad med Annukka Turakka, sagoläsning med Matts Stenlund, ”sätta huvet i”-plankor av Jonas Wilén, barnvänliga skulpturer av Kari Niskanen, samt Bröderna Krut.


Litteratur
Gunnel Ekelund kan bland annat berätta om litteraturprogram som ”Kabaré Kongo” på kulturhuset G18 och ”Salta ord i natten” på Albanus. i Kabaré Kongo bjuds på en litterär supé med åländska författare, Katarina Gäddnäs som konferencier och Michael Björklund som kock.
En hel rad utställningar blir det: åländsk design på galleri Norsu, åländsk identitet i historiska glimtar på Nationalmuseum, en utställning kring Pommern i Nationalbiblioteket, tio konstnärer med åländsk anknytning på Amos Anderssons konstmuseum och en utställning kring Lars Soncks och Hilda Hongells byggnadskonst i Jugendsalen.
Ett seminarium kring sjöfartsfrågor ordnas på Hanaholmens kulturcentrum medan ett annat med rubriken ”Hembygdsrätt, näringsrätt, medborgarrätt, hörnstenar i den åländska självstyrelsen” hålls på universitetet.


Långsiktigt
Annika Grönlund, som leder turismgruppen, menar att landskapsdagarna är ett utmärkt tillfälle för åländska turistföretagare att nå ut till finlandssvenskar och finnar, samt till alla turister som rör sig i Helsingfors sommartid.
Hon betecknar de satsningar som nu gör som långsiktiga, de tar inte slut med landskapsdagarna.
Med på gårdagens presskonferens var Maarit Roschier, som är Helsingfors stads representant. Hon konstaterade att allt just nu skyms av Eurovisionsschlagerfinalen, men hon var inte orolig för landskapsdagarnas del.
– Det är tjugonde gången som det ordnas landskapsdagar i Helsingfors. Evenemanget finns i folks medvetande. För många helsingforsare inleds sommaren just med landskapsdagarna, säger hon.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax