Mycket Finland men lite Åland på bokmässan
Bok & Bibliotek i Göteborg, den 24-27 september, har i år valt att fokusera sitt program extra mycket på Finlands litteratur. Detta med anledning av Märkesåret 1809. Nästan trettio författare och redaktörer från Finland deltar. Det åländska inslaget är dock litet.
Ben Johans på Åländska PQR säger att hans förlag inte heller denna gång deltar i Göteborg utan inriktar sig på den finländska bokmässan i Helsingfors i slutet av oktober, en mässa som man har goda erfarenheter av.
– Där har vi 6-7 författare på scenen men i Göteborg deltar vi inte. Åsa Linds bok ”Dunderlunds bästa bokstav” skall jag ändå försöka bereda rum för hos någon som är med i Göteborg, säger han.
Lind, Gäddnäs
Åsa Lind, verksam på Lappo, hör till de åländska författare som är med i Göteborg, men via hennes svenska förlag Rabén & Sjögren. En annan är Katarina Gäddnäs som även i år är med bland dem som gör författarintervjuer på den finlandssvenska scenen på mässan.
Dessutom skall Katarina tillsammans med Claes Andersson göra programmet ”Av lust är dikten gjord” med poesi och jazz i ett arrangemang som centralen för Finlands litteratur gör på Pusterviksbaren på torsdag kväll, den 24 september.
– Vi är förband för M.A. Numminen, förklarar Katarina Gäddnäs.
Mumminen skall framföra ”Svenskans kraft”, en miniopera av och med honom själv.
Från Åland deltar även i år Kjell Ekström som presenterar sina konstböcker, liksom i fjol i egen monter.
Mycket Finland
Tillsammans kommer inslag från Finland att synas i nästan 100 programpunkter under fem dagar på bokmässan i Göteborg.
– Att det i år blir fem dagar kommer sig av att mässan tjuvstartar med ett stort Märkesårsseminarium redan onsdagen den 23 september på Göteborgs stadsbibliotek., berättar Agneta Rahikainen på Svenska litteratursällskapet som koordinerar de finlandssvenska mässinslagen.
Bland finländska författare i Göteborg märks, utöver de redan nämnda, bland andra: Birgitta Boucht, Jörn Donner, Max Engman, Monika Fagerholm, Anna-Lena Laurén, Merete Mazzarella, Henrik Meinander, Marianne Peltomaa, Kjell Westö, Monika Vikström-Jokela och Robert Åsbacka.
Det kan noteras att märkesåret också kommer att uppmärksammas stort på bokmässan i Helsingfors den 21-25 oktober där Sverige denna gång valts till temaland.