DELA

Alexander och Kevin är helt uppåt väggarna

    Ser du någon svinga sig i en lyktstolpe, eller kanske någon som står på händer på en skorsten.
    Ja då är det mycket möjligt att det är Parkour-killarna Alexander Lundqvist och Kevin Andersson.

    För Alexander Lundqvist och Kevin Andersson finns inga hinder i livet. Som utövare av disciplinen Parkour tar de sig över hustak, stolpar, bänkar, trottoarkanter, träd, stenar, staket och murar. Utan någon säkerhetsutrustning eller skydd.
    Parkour går ut på att ta sig genom alla olika sorters miljöer med endast kroppen som hjälpmedel. Att förflytta sig från en punkt till en annan på ett så snabbt, effektivt och snyggt sätt som möjligt. Att till exempel avsluta ett hopp från två meters höjd med ett snyggt fall i form av en kullerbytta.
    Alexander och Kevin började med Parkour för två och ett halvt år sedan. Alexander hade sett filmer på Youtube och började pröva lite på egen hand.
    – Det började som en lek, jag testade enkla saker som att hoppa över räck, säger Alexander.
    Han frågade folk i skolan om någon ville vara med och träna på kvällarna och nu är de ett gäng på sex killar som tränar tre gånger i veckan. Och träna kan de göra i princip var som helst. Populära platser är stenkrossen vid Lotsberget, Badhusberget och taket på Idrottsgården. De tränar även inomus på Bollhalla, särskilt nu när det börjar bli kallt.
    – Där landar man så mjukt så man kan göra i princip vilka trick som helst, säger Kevin.
    Tyvärr erbjuder Åland inte obegränsat med spännande miljöer för Parkour utövande.
    – I Stockholm finns det otroligt många ställen. Vi planerar att åka dit och träna någon gång, säger Alexander.

    Struntar i trappan
    Förutom de regelbundna träningarna är Parkouren en del av Alexanders och Kevins vardag. De går inte uppför en trappa om de kan ta sig upp snabbare genom att hoppa över ledstången. Och de låter inte ett staket eller en bänk som står i vägen hindra dem, utan hoppar självklart över.
    En av de svårare rörelserna de kan göra är wall flip. Då springer de upp för en vägg och skjuter sedan ifrån för att avsluta med en bakåtvolt. Kondis, vighet, styrka och balans är viktiga förutsättningar om man ska bli bra på Parkour. Annars är allt man behöver ett par bra skor.
    Hittills har killarna klarat sig från allvarligare skador, en del inflamerade knäleder och uppskrapade handflator får man dock leva med.
    I höst håller Alexander en Medis-kurs i Parkour. Förvånansvärt nog är de flesta kursdeltagarna över 18 år, mindre förvånande är att alla är killar. Hans förhoppning är att folk ska få upp ögonen för Parkour, nu finns det mycket fördomar.
    – Vissa går förbi och undrar vad fan vi håller på med och förknippar oss med huliganer. Andra i skolan fnyser och undrar vad som är så svårt med att hoppa över en bänk, säger Kevin.

    Imponerande smidiga
    Killarnas föräldrar var oroliga när de precis börjat träna Parkour. Nu har de vant sig.
    – Om jag säger att jag sticker iväg och står på händer på Lotsberget säger mamma bara ”ja ja slå dig inte bara”, säger Alexander.
    Det är imponerande att se hur de voltar hit och dit, och utan minsta tveksamhet står på händer på flera meter höga tak. Rörelserna ser ut att komma lite så där i förbifarten, utan någon större ansträngning.
    Några tjejer står nedanför Idrottsgårdens tak och tittar upp. Det händer ofta att folk stannar upp och tittar när de tränar utanför skolan.
    – Men oftast försöker vi ju hålla oss från platser där det finns folk, säger Kevin.

    TANJA LÖNNQVIST

    Fotnot. Pröva inte det här själv utan ordentliga förberedelser. De här killarna har tränat mycket.