Arkivklippet som tände Ebbe
Känner ni igen mannen vid orgeln?
Det är Sten & Stanleys Ebbe Nilsson, live på västtysk tv 1966 – i en show som han får se för första gången när han kommer till Åland i morgon.
Ebbe Nilsson har varit med i Sten & Stanley sedan 1962.
Han har sålt massor av skivor. Han har spelat in i samma studios som Frank Sinatra och Beatles, och han har festat med Paul McCartney på en nattklubb i London 1966. Vad kan få en sådan världsvan man att höja på ögonbrynen, kan man undra.
Nya Åland vet.
När vi frågar Ebbe om 60-talskarriären nämner vi en tv-inspelning som bandet gjorde på American Forces Headquarter i Frankfurt Am Main 1966. Andra gästartister i tv-showen Beat Beat Beat den dagen var Freddie & The Dreamers och The Searchers. Sten & Stanley spelade tre låtar, bland annat Tio i topp-hiten Wiggy Woggy och en blue eyed soul-aktig Girl.
– Den låten fick vi av Fred Foster i Nashville som ägde skivbolaget Monument, bolaget där Roy Orbison låg ett tag, minns Ebbe.
– Men det där programmet har jag aldrig sett. Var fick du tag på det? Kan du bränna en kopia?
Visst. Om du berättar något om inspelningen.
– En sak minns jag bra. Dagen efter hade vi en folkparksspelning i Filipstad, som låg några mil från vår hemstad. Vi körde 175 mil och när vi kom fram sade parkchefen ”bra att ni kunde kömma, det var väl en snabb resa från Karlskoga?”
Bandmedlemmarna svarade att de minsann kom raka spåret från en tv-inspelning i Frankfurt dagen före. Parkchefen blinkade inte ens.
– Det är kaffe mellan halv elva och elva, och så slutar ni halv ett, sade han.
Beatleskontakter
Något internationellt genombrott blev det aldrig, men tack sina branschkontakter fick Sten & Stanley spela med band som Billy J Kramer & The Dakotas och The Searchers. De delade konsertbokare med Beatles i Sverige och Ebbe minns hur Beatles manager Brian Epstein en sommarnatt landade i Karlskoga på flygfältets gräsbana.
Och en kväll i London 1966 hamnade bandet på nattklubben Bag O’ Nails i Soho där artister som Jimi Hendrix och Beatles var stammisar. Den kvällen var Paul McCartney där. Bertil Bertilsson (känd från Rockfolket) som av någon orsak hade varit på turné med Beatles såg till att svenskarna fick sitta vid McCartneys bord.
Många år senare, när Sten & Stanley spelade in plattan Bröder i Abbey Roads studio, mötte Sten och Ebbe honom igen.
– Abbey Road var som Europafilms studio (i Stockholm) förr i tiden, med en gemensam matsal där alla artister och tekniker åt och fikade tillsammans.
För tio år sedan mötte de schlagerstjärnan Rosemary Clooney i Capitols studio i Hollywood. Då blev både Ebbe och Sten som nervösa småpojkar.
En annan branschkändis som Ebbe träffade tack vare sina skivbolagskontakter var Gordon Mills, managern bakom Tom Jones framgångar på 60-talet.
– Alla artister behöver en spegel som talar om för dem vad de skall göra. Jag som är Toms spegel, sade Mills.
Eget bolag
Sten & Stanley har klarat sig bra på egen hand. Skivbolaget Decca gav dem fria händer när de byggde en studio hemma i Karlskoga och startade produktionsbolaget Scranta.
– Vi växte upp i en stadsdel som heter så. Skivbolaget RCA hade ett märke som var döpt efter stadsdelen Camden i London, så då tyckte vi att Decca kunde få Scranta.
Scranta hade stora framgångar med Sten & Stanleys plattor men också med Robert Wells. Och så har det rullat på. Den senaste plattan med allsångsfavoriter har sålt cirka 15.000 exemplar. På Åland har bandet en stor fanklubb efter ett tiotal spelningar på Arken. I morgon uppträder Sten & Stanley på Lions dansgala igen.
Kanske du får rabatt på Viking line vid det här laget?
– Jag är född 1940, så jo, så är det nog. Jerry Williams sade att vi borde ta en tur till Åland nu när vi får pensionärsrabatten.
Går ni upp på scenen på båten och gör en karaokeversion av Margareta om någon frågar snällt?
– Det har hänt att vi gjort sånt. Men för det mesta vill man inte ha musik omkring sig när man är ute och reser. Jag har lärt mig uppskatta tystnaden. Christer Sjögren har aldrig musik på i bilen när han turnerar.
Sten & Stanley var ett av de första rockbanden i Sverige som fick göra en lp-skiva. Den hette Guns of Bofors och i dag kan skivsamlare betala dryga 5.000 kronor för ett fint exemplar. En annan platta som torde intressera samlare är singeln Skinny Minnie/Goldfinger från 1965 där Björn Ulvaeus spelar gitarr.
– Men ingen vet att det är han, säger Ebbe.
Har du någonsin haft ett hederligt jobb?
– När jag gick i skolan sommarjobbade jag på posten i Karlskoga. Jag kommer ihåg vad postmästarn sade när jag slutade – ”Tänk på tryggheten, statens kaka är liten men säker”. I dag är nästan alla brevbärare uppsagda.
Tack för pratstunden.
– Kan du nämna att vi ser fram emot att komma till Åland?
Varför det? Det vet alla, och sånt skriver man bara när artisten inte har något intressant att säga.
– Jovisst, så är det väl.