De älskar allt som är kawaii!
Gulligt, fluffigt och barnsligt. Det japanska kawaiidealet sprids över världen.
Cajsa Wilén och Fredric Odenborg har fascinerats av Japan i flera år.
Japan och Kina är 2000-talets USA och lockar allt fler resande ungdomar. De färgglada och barnsliga kläderna man hittar i distriktet Harajuku i Tokyo har inspirerat det västerländska modet de senaste åren. Kawaii betyder ungefär söt eller älskvärd och har sedan 1960-talet varit ett ideal inom japansk populärkultur, mode och underhållning.
16-åriga Cajsa Wilén och 14-årige Fredric Odenborg i Hammarland blev intresserade av Japan runt år 2006. Cajsa surfade runt bland musikvideos på Youtube och fastnade för en låt med oshare kei-bandet An cafe.
– Jag gillade dem direkt och har fortsatt att lyssna på dem. Jag har varit på deras konsert i Stockholm också, säger Cajsa.
Lolitastil
Hon berättar att kläderna och stilen är jätteviktiga för japanska artister, de vill skapa en tydlig image. Själv klär sig Cajsa nästan enbart i japaninspirerade kläder och hon gillar särskilt lolitastilen. De flickaktiga lolitaklänningarna har mycket volanger och är rokoko- och viktoriansk-inspirerade.
För Fredric är det J-rock, alltså Japanrock, som gäller. Killmodet är mer svart och rockigt än färgglatt och barnsligt.
– Det är kul att få uppmärksamhet, folk vänder sig efter mig på gatan. Ibland kallar folk mig för emo, men det är ju inte det jag är, säger Cajsa.
Större acceptans
Hon tycker ändå att människor blir mer och mer accepterande för olika stilar. Cajsa hoppas att fler på Åland ska hitta till kawaiistilen och ha modet att klä sig hur de vill.
– Det är fortfarande för många som håller sig undan och inte vågar sticka ut.
Fredric och Cajsas dröm är så klart att åka till Japan, det vill de göra så fort det har möjlighet.
– Jag försöker lära mig japanska men tecknena är svåra. Jag lär mig ord och meningar utantill i stället, säger Cajsa.