DELA

Här är gänget bakom Ung.ax

Både nöje och allvar ryms på den nya sajten Ung.ax som drivs av den här redaktionen.
– Uppdraget var att göra en hemsida av och för unga, säger Simon Holmström, en av de första som knöts till projektet som finansieras av landskapsregeringen i samarbete med Rädda barnen.
Budskapet spreds från mun till mun.
– Vi har pratat med vänner och bekanta och frågat om de vill vara med. Det är mera personligt än att bara efterlysa skribenter på nätet, säger Simon Holmström.
En av de första som han kontaktade var hans gamla klasskamrat Lucas Pentinsaari.
– Jag tänkte att jag säkert kan vara tekniker för det finns nog ingen vettigare som kan skriva kod, säger Pentinsaari.
Snart skall sajten uppdateras med en nyare version av publiceringssystemet Joomla – det blir ”litet mera stilrent och mindre hippieaktigt”, säger Pentinsaari.
Han skriver också text för sajten. Till att börja med bevakar han anime- och mangaevenemanget UppCon i Uppsala det här veckoslutet.


Öppna för förslag
Målgruppen är ålänningar i åldrarna tretton till tjugofem. Redaktionen har i dagsläget femton medlemmar i åldrarna femton till tjugotre. Ju fler skribenter och fotografer som vill vara med, desto bättre.
– Det är bara att kontakta oss så får vi diskutera vad som går att göra.
Just nu kan man läsa artiklar om parkour, Bastun, ungpolitiker och hur det är att få sin första häst. Finns det något man inte kan skriva om på Ung.ax?
– Vi drar ifrån narkotika och sånt, säger Simon Holmström.
Drogliberala har inget att hämta här. Men den som vill må bra utan droger skall hitta mycket matnyttigt.
De flesta av redaktörerna som är med från början är politiskt aktiva. Det är ingen nackdel, tycker Simon Holmström. Att man vill påverka samhället är en bra drivkraft. Redaktörerna skall inte låta den politiska övertygelsen färga det som skrivs.
– Det är självklart.
Får ni betalt?
– Det är nog tänkt att vi skall få någonting men nu koncentrerar vi oss på att göra en bra hemsida. Det är viktigast.
Än så länge får medarbetarna ingen ersättning, konstaterar landskapsregeringens ungdomskonsulent Riikka Åström. Till att börja med får ungdomarna den utbildning som behövs och intyg till sina cv-mappar.
Men Ung.ax är inget tidsbegränsat projekt och längre fram är det möjligt att ungdomarna också kan få betalt.


Guldläge, säger Fred
Ung.ax är ”ett guldläge” för unga som är intresserade av att jobba inom media, skriver journalisten Fred Forsell i ett inlägg på sajten.
Han minns hur det gick till när han blev skribent på Dennis Janssons gratistidning Xit på nittiotalet. Det var nervöst, ont om pengar och det roligaste han gjort i hela sitt liv.
Så ta chansen att skriva för Ung.ax, är hans råd.
– Tjata in dig på redaktionen. Mejla in dina texter, stövla in på möten, ta plats!

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax