DELA

Melankolins kung krävde Rockofftronen

    Lars Winnerbäck
    På scen:
    Tisdag 21.00
    Bäst: Helheten sitter perfekt.
    Sämst: Ljudet på läktaren lär ha varit så där, texterna hördes dåligt.
    Betyg: 4


    Vemod och melankoli har gjort Lars Winnerbäck stor i Sverige. Hade han fötts i vemodets och melankolins hemland Finland hade han antagligen blivit utsedd till nationalskald, men också i sorgfria Sverige var han ett tag kritikernas gullegris. Det är inte svårt att förstå varför. Lars Winnerbäck har en stark repertoar även om låttexterna är lite ojämna – en del är smått tonårsbanala medan andra är alldeles utmärkt poesi. Att han med megahitten Om du lämnade mig nu (tillsammans med Miss Li) legat på svensktoppen i 150 veckor är ett kvitto på att han är älskad.

    Inleder akustiskt
    För en artist som hittar sitt bästa studiomaterial i kategorin ”mörkare visor” kan livespelningar vara lite vanskliga. Visst kan man låsa in publiken i nyponbuskarnas och välfärdsstatens fängelse för att sedan längta bort därifrån, men samtidigt borde det rocka lite när det är live. Blir det för introvert kan man lika gärna avskärma sig med hörlurar och en MP3-spelare, liksom.
    Tisdagen den 27 juli inleder Lars Winnerbäck akustiskt med En tätort på en slätt. Han möter publiken ensam och de tre första låtarna går på den finstämda linjen. I Kom änglar, den tredje låten, stämmer publiken upp i allsång.
    Sedan får han hjälp av bandet och nu ökar energinivån, drivet blir starkare, tempot högre. Ibland kan stråkar bli lite pretentiösa i rocksammanhang men här är de perfekt integrerade i musiken. Efter en energifylld andra akt växlar Lars Winnerbäck in på det mer vemodiga spåret igen med Om du lämnade mig nu (i duett med Anna Stadling), följd av singeln Ingen soldat som fungerar ypperligt och skapar högtryck med sin tunga bas.
    I det här skedet har han vunnit publiken. Och det med rätta. Melankolins kung har krävt Rockofftronen.

    Fotnot:
    Nya Åland hade pressläggning 22.00. Lars Winnerbäcks spelning varade längre än så.

    Fredrik Sonck

    fredrik.sonck@nyan.ax