DELA

Nörden är helt rätt

Från utstötta loosers till helt trendriktiga. Nörden har gjort ett uppsving de senaste åren och trenden håller i sig.
Nintendo-diggaren Ida Kronholm och samlaren Annica Andersson erkänner sig som nördar.
Vi lever i nördarnas millennium. Från att ha varit utskrattade glasögonprydda datanördar som spelar live rollspel på kvällarna är de nu exakt samma sak, men mycket hippare. En nörd är någon som har en tendens att gå in för saker helhjärtat och låta sig bli uppspelta. De kan tycka att matematiska uträkningar är omåttligt vackra eller hoppa och skrika av glädje när en bok får ett bra slut. Nördar är sällan avmätta och svala, för att kunna bli grymt intresserad av något måste man vara lagd åt ett mer hungrigt håll.
Nördarna har träffat två av dem.
Ida Kronholm tycker själv att hon är en nörd i hela sin uppenbarelse på något sätt, men menar att finns det några specifika drag som bidrar lite extra.
– Jag kan till exempel allt om Harry Potter och Doctor Who, upphåller fortfarande Super Nintendot som högsta formen av underhållning och har alltid varit något av en datornörd, säger hon.

Saknar historiaproven
Dessutom saknar hon gymnasiets historiaprov och tyckte att studentexamen i matte var bland det roligaste hon gjort. Varför nörden blivit trend är hon osäker på.
– Jag skulle gärna tro att de stora massorna insett att kunskap och entusiasm är något att uppskatta mer än ignorans och likgiltighet, men jag är rädd att det bara är de tjockbågade glasögonen och rutiga skjortorna som blivit heta.
Vad är så bra med att vara nörd?
– Jag kan inte se något negativt i att kunna mycket och att vara nyfiken och intresserad av olika saker. Sen spelar det väl mindre roll om det är alviska man lär sig perfekt istället för finska. Som nörd får man en otrolig gemenskap med andra människor världen över och då kan man kanske stå ut med att inte vara coolast i klassen och bli vald sist på gymnastiken. Jag är då minsann hellre en jävel på geometri än innebandy, säger Ida.

Pin up i 3D
Annica Anderssons nörderi tar sig uttryck i samlandet av så kallade view masters. Ni vet sådana röda apparater man tittade på 3D-bilder i när man var liten. Men view mastern var från början ingen leksak utan vuxenunderhålling. Ett av Annicas äldsta bildkort är från 1947 och föreställer pin ups.
– Jag gissar att view mastern först var till för män som ville titta på nakna tjejer, säger Annica.
Hon fick sin första view master när hon var tolv och egentligen lite för gammal för en sådan leksak. Men hon fastnade ändå för den och började köpa view masters och bildkort på loppisar. På 1990-talet var de fortfarande billiga men nu har de blivit samlarobjekt.
Till Annicas favoritbildserier hör tv-serier från 60-talet, som Flipper, Bröderna Cartwright och M.A.S.H, men också de som visar länder och städer som Hawaii och Mozambique för 40 år sedan.
– På bilderna av Mozambique finns inte en enda svart människa, bara fina byggnader. Det är ju ganska intressant i sig, att se vilken bild av landet de ville visa upp.
Annica gissar att hon kan ha en dyrgrip i sin ägo, nämligen stillbilder från Michael Jacksons video Thriller. Hon köpte den billigt men i dag skulle samlare och Jackson-älskare säkert betala betydligt mer.
Hon konstaterar att det egentligen inte finns någon nytta med samlandet. För Annica handlar view mastern främst om humor och nostalgi.

Tanja Lönnqvist