DELA

Sökes: en person som är bra på det mesta

Ålands ungdomsförbund och Skunk går samman för att aktivera ungdomar.
Efter årskiftet börjar två ungdomscoacher jobba på deltid för en period på ett halvår. Tanken är att de ska skapa meningsfulla och drogfria aktiviteter för ungdomarna.
De två föreningarna beslöt sig för att samarbeta efter att de bägge fått avslag på sina ansökningar om ekonomiskt stöd för sina projekt. De fick svaret att om de samarbetar får de ett stöd på strax över 40.000 euro. En arbetsgrupp sattes ihop bestående av medlemmar från bägge föreningarna. Nu har de arbetat ut en plan på hur de ska få med ungdomarna i samhället. Och nu återstår bara att anställa coacherna.
– Vi insåg väldigt snabbt att vi inte har kapacitet att anställa två coacher på heltid och inte heller bara en som skulle täcka hela Åland. Därav tog vi beslutet att ta två coacher på deltid.
Så säger Inger Lundberg, som fungerar som verksamhetsledare för Åuf. På plats fanns också Mia Hanström, verksamhetsledare för Skunk (intresseorganisationen för ungdomar i skärgården), Elin Thomasson, styrelseledamot i Skunk, och Christian Johansson, vice ordförande för Åuf. Och alla brinner de för samma sak, att få med ungdomarna och kunna öka deras påverkningsmöjligheterna.

Skapa aktivitet
– Det är ju skillnad på ställen. På vissa orter flödar det av aktiviteter för ungdomarna medan det på andra orter inte finns något för dom att göra, säger Hanström.
Där kommer coachen in. Genom att börja i liten skala med att skapa olika aktiviteter som rockskola eller moppemek ska man få med tonåringarna.
– I flera kommuner står fina lokaler praktist taget oanvända och det är något som vi vill ändra på, säger Johansson.
Men de vill inte bara skapa mer fritidsaktiviteter. Påverkningsmöjligheter är något som lyfts fram som en viktig aspekt.
– Ungdomsråd är något som det inte direkt kryllar av vilket är ännu ett tydligt tecken på att ungdomarna inte har någon möjlighet att påverka, säger Hanström.

Anställer
För att få det att fungera anställer man alltså två ungdomscoacher. En som ska arbeta ute i skärgården och en inne i stan med omnejd.
– Häromdagen fick jag höra från en bekant som genast blivit intresserad och skulle lämna in ansökan, säger Hanström.
Personerna man söker ska vara bra på det mesta. Man ska kunna stöda ungdomarna men samtidigt vara på samma nivå som dem. Man ska vara utåtriktad, flexibel, bra på att samarbeta och vara full av fantasi.
– Vi hoppas att politikerna ser det som vi gör. Vi gör inte det här bara för ett halvår. Vi försöker tänka långsiktigt och hoppas att vi får ekonomiskt stöd när tiden är slut, säger Johansson.
Hanström flikar in att det här bara är en droppe i havet, de hoppas på mer.
När ett halvår har gått avslutas projektet med ett evenemang. Tanken är att alla ungdomar på Åland ska kunna mötas och ha roligt tillsammans på en drogfri tillställning.
– Vi har väl funderat lite på att man skulle kunna göra det som en festival, säger Thomasson.

SOFI NORDMYR

sofi.nordmyr@nyan.ax