DELA

Torsk på World of Warcraft

Omkring åtta miljoner personer världen över spelar onlinespelet World of Warcraft och för en dryg vecka sedan växte det ytterligare då en ny värld lanserades.
Ville Östberg och Joel Sundström från Mariehamn är två av dem som förälskat sig i spelet, som de säger är socialt och absolut inte töntigt.
Vad är det som får så många att kväll efter kväll stänga in sig i ett rum, koppla upp sig och ge sig ut i en fantasivärld och strida mot elaka motståndare? Ville Östberg och Joel Sundström var med redan när spelet lanserades för två år sedan och fastnade direkt.
– Det är enormt roligt och stort. Spelet tar aldrig slut utan man får hela tiden nya utmaningar, säger Ville.
En annan charm med spelet är att det är så socialt eftersom spelarna ständigt pratar med andra spelare genom sina rollfigurer. Det finns många varianter att spela World of Warcraft, WoW, på. Det är vanligt att flera spelare går samman i gillen för att tillsammans arbeta för att bekämpa svåra motståndare.
– Då måsta man prata ihop sig och man lär känna varandra ganska bra. Ett tag var jag tillsammans med en grupp greker och jag pratar fortfarande med några av dem i ett spelforum, säger Joel.
– Man får kontakter i England, Holland, Kina och många andra ställen, tillägger Ville.
– Man kan också lägga upp bilder på sig själv och prata, eller chatta, vid sidan av själva spelet, säger Joel.


Avstod från vänner
Till en början spelade Ville Östberg och Joel Sundström cirka fem timmar om dagen, men nu har de lugnat ner sig en aning och spelar ungefär två timmar om dagen.
– Man måste ju sköta skolan också. Vissa dagar spelar jag inte alls, säger Ville.
Varför inte?
– Om man till exempel har blivit dödad kan man bli sur och tröttna. Det kan också bli lite enformigt.
När Ville och Joel spelade som mest kom det en del negativa reaktioner från föräldrarna.
– Nu utgår de ifrån att jag spelar hela tiden när jag är på mitt rum, men det gör jag inte, säger Joel.
Att spela WoW har nästan bara positiva sidor enligt Joel och Ville, men det finns också baksidor.
– Det finns en tendens att det blir ganska sena nätter, säger Joel.
– Och så hände det att man avstod ifrån att träffa kompisar eftersom man bara ville spela, säger Ville.


Billigare än krogen
Trots baksidorna kan de rekommendera alla att prova WoW.
– Det är en bättre hobby än att till exempel spela tv-spel eftersom man träffar folk. Tv-spel spelar man också igenom så fort, säger Joel.
Att spela WoW kostar 30 euro för 60 dagar. Därutöver tillkommer inköp av spelet och expansionen som tillsammans kostar ungefär 70 euro.
– Men jämför man avgiften med exempelvis ett krogbesök så är det inte dyrt. Avstår man från ett krogbesök så har man tjänat in 30 euro. Att hålla på med sport är också dyrt, säger Joel.
– Nackdelen med att spela är förstås att man inte rör på sig, säger Ville.
Båda tillägger dock att de även spelar korpfotboll.


Dödat ålänningar
Både Joel och Ville är 18 år och det händer att de får kritik från jämnåriga för sin hobby.
– Vissa tycker att det är töntigt att spela WoW och ser ned på oss. Men de bör nog tänka på vad de gör själva innan de ger sig på oss. Jag tycker inte att det är töntigt att spela WoW, säger Ville.
Det är inte ovanligt att Ville och Joel slår sig samman med andra ålänningar för att bekämpa onda krafter och det händer även att de slåss mot andra ålänningar.
– Jag har nog dödat en hel bunt ålänningar, säger Joel.
Han tycker att det skulle vara kul om alla ålänningar började spela på samma ställe i spelet, men samtidigt finns det en risk med att slå sig ihop med spelare som man känner privat.
– Man kan bli sura på varandra på riktigt eftersom mycket bygger på förtroende. Om man blir utfryst i spelet kan man bli det i verkligheten också, säger Joel.


Tillhörde eliten
Den högsta ”leveln” en rollfigur kunde ha innan det nya expansionsspelet kom var 60. Både Ville och Joel har spelat upp flera ”gubbar” på den nivån och de har tillhört den absoluta ”eliten” på Åland.
– Vilken ”idiot” som helst kan ta sig till level 60. Det är när man uppnått 60 som spelet börjar och man samlar på sig bra saker och lär känna folk, säger Ville.
I och med expansionen, som lanserades för en dryg vecka sedan, kan rollfigurerna ha upp till level 70, men dit har ingen av dem nått ännu. Det finns det däremot andra ålänningar som gjort, bland annat en som kallar sig Volak.


Säljer inte gubbar
När WoW släpptes blev det snabbt världens största onlinespel och speltillverkaren Blizzard omsätter i dag enorma summor pengar. Det har även startat en marknad vid sidan av där spelare säljer sina meriterade rollfigurer. På www.blocket.se säljs rollfigurer för cirka 3.000 kronor, men varken Ville eller Joel skulle få för sig att köpa en gubbe.
– Man vill ju spela upp sin egen gubbe och få en personlig relation till den. Dessutom ser andra spelare ned på dem som har köpt, säger Joel.
Ville har flera gånger funderat på att sälja någon av sina gubbar.
– Men jag skulle nog ångra mig eftersom jag har en viss relation till dem.
Hur mycket kommer ni att spela framöver?
– Vi ska det det lugnt fram tills vi har skrivit studenten, sedan får vi se. Att spela är kul till viss del, men det ”riktiga” livet är också kul, säger Ville.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax