Ny utställning vid Ålands kulturhistoriska museum
Utställningen ”Marinarkeologin avslöjar havets hemligheter” visas nu i kulturhistoriska museet med fynd som aldrig blivit visade tidigare. –Alla fynd i denna utställning har hittats i åländska vatten, säger Freya Rue.
Utställningen planerades i samband med Tall Ships Races, som tyvärr blev inställt.
– Vi kör på ändå och vi har varit fem personer i vår arbetsgrupp, säger Conny Andersson, intendent och koordinator.
Tre arkeologer har tillsammans jobbat på detta projekt: Veronica Lindholm, Marcus Lindholm och Freya Rue.
Utställningen består av föremål i monter, faktapelare, faktarutor och en film.
– Jag vill även påpeka att föreställningen är flerspråkig, det finns information på finska och engelska också, säger Andersson.
– Den här utställningen är materialmässigt blandad och fynden kommer från flera utgrävningar. En del av fynden har vi faktiskt också fått av privatpersoner och fiskare. Det är även första gången som publiken kan ta del av just dessa föremål. Jag vill även lyfta fram två andra personer som varit viktiga för detta projekt, arkeologen Veronica Lindholm och Susan Hannusas, som varit koordinator, säger Rue.
Livboj från Hindenburg
Utställningen har kommit till stånd med tillämpning av modern teknik och varsam handling av föremålen, flera av föremålen har även blivit konserverade, vilket är flera års arbete.
– Bland annat en livboj från slagkryssaren Hindenburg som är känslig och likaså textilier. Livbojen är ett exempel på ett fynd som inte är arkeologiskt, utan den har vi fått av en privatperson som haft det i sitt förråd sedan 1800–talet, säger Lindholm.
– Alla fynd i denna utställning har påträffats i åländska vatten, men det rör sig inte bara om åländska fartyg, säger Rue.
– Signalpistolen i kupan är ett exempel på ett föremål som kräver konservering och varsamt hanterande, inne i kupan är luftfuktigheten endast 14 procent för att den ska må bra. Pistolen är gjord i mässing och trä, säger Rue.
Vad får besökarna ut av denna utställning?
– Allmänheten får lite insyn i vad vi jobbar med och blir medvetna om att de faktiskt kan bidra. Om någon hittar något eller ser någon lämning längs kusten till exempel, kan de meddela det till oss. De får ta del av metoderna bakom konserveringen av fynd. Jag kommer även att guida under kulturens natt och några andra guidningar kommer att ordnas, säger Rue.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.