DELA

Nya maskotar ska profilera museets sevärdheter

Alla Ålands museums fem sevärdheter har fått en egen maskot, designad av Amanda Chanfreau. Ålands konstmuseums Busis och post- och tullhusets Ecke får sällskap av en fladdermus (Kastelholm), en kråka (Bomarsund) och en säl (Ålands kulturhistoriska museum). På kulturnatten inbjuds allmänheten att föreslå namn på de nya maskotarna.

Och de finns som tatueringar.

– Maskoten Busis har varit med sedan 2016, säger Susanna Procopé-Ilmonen, överintendent vid Ålands konstmuseum.

Graham Robins, överintendent vid Ålands kulturhistoriska museum, konstaterar att alla inte har koll på att Ålands museum innefattar också Kastelholm, Bomarsund och Post- och tullhuset. Nu när varje sevärdhet får sin egen maskot blir det lättare att profilera sevärdheterna gentemot till exempel barnfamiljer.

För Ålands kulturhistoriska museums del ville Graham Robins och utställningsplanerare Margareta Husell ha en säl.

– Från sälen och våra förfäders säljakt till nutid. Det var vårt uppdrag till Amanda, och resultatet talar för sig självt, säger Graham Robins.

Bomarsundscentret får en lite mer ”auktoritär” figur, i form av en fågel, med en kikare och en karbus i militär stil.

– Att det blev en fågel är en anspelning på Isela Valves bok ”Det flög en kråka över Bomarsund”, säger Graham Robins.

Fladdermöss i slottet

För Alma Karlsson, intendent för Kastelholms slott, gällde det att hitta en maskot som passade för både slottet, Jan Karlsgården och fängelsemuseet Vita Björn.

– Den behövde täcka in en väldigt lång historia, från 1300-talet till 1975 när Vita Björn stängdes. I norra längan på Kastelholms slott finns en skyddad fladdermuskoloni, och därför passade det bra med en figur som liknar en fladdermus.

Amanda Chanfreau har försett Kastelholmsfladdermusen med en nyckelknippa som attribut. I knippan finns en nyckel för slottet, en för Vita Björn och en för Jan Karlsgården.

Post- och tullhuset har sedan tidigare uttern Ecke som maskot.

– Amanda har skapat en utterliknande figur med ett posthorn och med nationalblomman gullvivan, säger Susanne Procopé-Ilmonen.

– Och små kärleksbrev i fickan, säger Amanda Chanfreau.

Välkomnar namnförslag

Slutligen har Busis, Ålands konstmuseums befintliga maskot, fått nya kläder i färg.

Konstnären själv säger att figurerna är fantasivarelser, men ändå baserade på verkliga djur.

– Varje instans fick berätta vad de ville att djuret skulle ha för egenskaper: nyfiken, blyg, klädd på ett visst sätt, med vissa attribut. Jag fick alla pusselbitar klara, men sedan hade jag stor frihet med färgsättningen. Det var ett jätteroligt uppdrag.

Museifolket ser fram emot att använda djuren både i pedagogiskt syfte och i marknadsföringen av varje sevärdhet.

– Vi kanske kan ordna temadagar där man besöker alla sevärdheter. De nya maskotarna gör det mycket lättare att utveckla verksamheten mot barn, säger Graham Robins.

De nya maskotarna har ännu inga namn.

– På kulturnatten presenterar vi dem för första gången, och då välkomnar vi förslag till namn på Kastelholmsfladdermusen, Bomarsundskråkan och Ålands kulturhistoriska museums säl, säger Graham Robins.