Nypremiär för Havsandar i dag

DELA

Om något inte är trasigt ska man inte fixa det. Se bara på Ålands Projektkörs Havsandar, som har nypremiär i dag lördag.

Den är inte uppdaterad. Bara lika färgstark, spretig, svängig och storslagen som den var när den först sattes upp 2022.

Och lika aktuell.

Om publiken dessutom skulle bjudas på samma drink på Östersjövatten som fiskaren testar när han hamnar i riket på havets botten så vore det sannerligen en fest för alla sinnen.

Kören, skådespelarna och orkestern hade bra flyt på fredagens generalrepetition.

Nytt på scen är att Annika Cleo ersätter Therese Karlsson som havsfrun Rana och Stig Wilén är fiskarens son. Nicklas Lantz, fiskaren, är energisk som alltid. Annie Lahti som havets kronprinsessa Svalla matchar hans utstrålning och utspel scen för scen.

Musiken av Ella Grüssner Cromwell-Morgans påminner om det hon gör med sin systertrio Ulvens Döttrar. Det är folkligt och rytmiskt med tyngdpunkt på slagverk och kryddat med tongångar långt bortifrån, från Afrika till Istanbul. Och i Ranas hyllningssång till Svalla hörs en klockren eurovisionsfinalsrefräng.

Det är fartfyllt och festligt för det mesta. Men sagan blandas med sorg och bittra sanningar om sakernas tillstånd. Budskapet är att det krävs samarbete mellan havsfolket och människorna för att rädda vattnet, och i förlängningen världen. Och att det är bråttom.

Bråttom är det också för den som vill se Havsandar den här gången. Det blir två föreställningar i dag , lördag 28 september. Efter det följer ett gästspel på Alexandersteatern i Helsingfors på tisdag och onsdag. Och nästa år ges tre föreställningar på Alandica för elever i årskurserna 4-6.

Fakta / Havsandar

Nypremiär för Havsandar, en musikalisk Östersjösaga, som först sattes upp på Alandica maj 2022.

Dirigent och producent: Johanna Grüssner.

Manus och regi: Isabella Grüssner-Sarling.

Kompositör: Ella Grüssner Cromwell-Morgan.

Kapellmästare: Emilie Adolfsson.

Solister: Annika Cleo, Annie Lahti, Nicklas Lantz, Frode Lantz och Stig Wilén.

Föreställningar: Alandicas stora sal lördag 28 september kl. 15 och kl. 19.30. Efter det följer två föreställningar på Alexandersteatern i Helsingfors, på tisdag 1 oktober och onsdag 2 oktober. Nästa år ges tre skolföreställningar på Alandica för elever i årskurserna 4-6.