DELA

Nytt växande dansfenomen

    Gillesdansen är ett helt nytt fenomen på Åland och entusiasten Britt Lundberg-Skantze leder tillsammans med sin make Johan Lundberg kurser där kraven är både kondition och koordinationsförmåga.
    – Det här är ingenting för nybörjare eftersom konceptet går ut på att använda äldre tekniker för att skapa helt nya danser.
    Under söndagskvällarna framöver strömmar musiken ut från danslokalen i Källbo skola i Godby. Britt Lundberg-Skantze leder tillsammans med maken Johan Skantze kurser i Gillesdans och enligt det dansanta paret är detta en ny företeelse på Åland.
    – I Sverige är Gillesdansen stor, där finns ett flertal föreningar med över hundra medlemmar. Tyvärr har intresset inte varit lika stort här, men vi har bestämt oss för att ändra på det och hoppas nu att fler ungdomar ska lockas hit.
    Lundberg-Skantze menar nämligen att medelåldern på danskursen, som varit igång sedan två terminer, är hög och kanske är en bidragande orsak att det krävs en del erfarenhet för att delta.
    – Om man inte har någon vana är det bäst att börja med en nybörjarkurs, för vi har ingen stegutlärning utan arbetar med att kombinera gammeldanserna till nya danskombinationer.

    Uppvisningar
    Det är precis det Gillesdansen går ut på, att använda sig av äldre dans som vals, shottis och polka och sedan kombinera dem och koordinera nya nummer. Men det innebär också att till och med kursledarna själva lär sig under dansens gång.
    – Vi brukar träna en del hemma efter att ha studerat nya och spännande dansbeskrivningar och sedan övar vi in våra nummer tillsammans med de andra 12 paren. Det är jätteviktigt att öva in dansen så mycket det bara går.
    Kläderna är valfria och enda måstet är bekväma skor, men Lundberg-Skantze skulle nog önska att även utstyrseln vore något mer koordinerad.
    – Visst vore det roligt om vi vore lite mer enhetligt klädda och det kommer nog att bli så framöver, men framför allt försöker vi för tillfället att boka in uppvisningar till sommaren så att fler kan ta del av våra härliga upplevelser.

    Hjärngympa
    Lundberg-Skantze började själv dansa redan i småskolan och har aldrig kunnat tänka sig en tillvaro utan dans. Förutom skratt, nya bekantskaper och motion menar hon att gilledans dessutom är perfekt som hjärngympa.
    – Det är enormt fysiskt krävande och den här dansformen kräver absolut att man har ett hyfsat flås. Men det handlar det om en hel del tänkande också, vi utvecklar hela tiden vår dans och det gäller att hänga med i alla nya kombinationer.
    Och visst märks det att deltagarna tycker att gillesdansen är både rolig och krävande. Skratt och allvar, dans och andhämtningspauser, byter av varandra i samma takt som damerna byter famnar och dagens 16 passionerade dansare har trotsat både sportlovsaktiviteter och resmål för att ta sig en svängom i vinternatten.
    – Vi hade faktiskt tänkt ställa in kvällens dans. De flesta brukar vilja åka bort eller göra annat när det är lovveckor, men precis som vanligt trillade de flesta in precis innan musiken rullade igång, poängterar Britt Lundberg-Skantze med ett stort leende.

    Text & foto: SARA BRU