Obscura presenterar ”Ålands längsta utställning”
Genom hela Esplanaden i Mariehamn, från skulpturen Havets folk till Torget, sträcker den sig: ”Ålands längsta” konstutställning.Under ett års tid visas 27 fotografier med åländska motiv i stort format, upphängda på lyktstolpar och därmed naturligt belysta i kommande kvällsmörker.
Det är Fotoklubben Obscura som håller den minst sagt långa utställningen ”Åland 100”.
27 stora fotografier, 70×100 centimeter, är fästade på lyktstolpar längs lindallén i Esplanaden.
– Det är roligt att ha en utställning som är en kilometer lång, vilket måste göra den till Ålands längsta utställning, och som är upplyst 24/7. Det var någon som sa att vi skulle kunna komma med i en viss rekordbok, men det vet jag väl inte. Nog måste det finnas längre utställningar någonstans i världen, säger Lennart Alexandersson, mångårig aktiv medlem i klubben och Årets fotograf 2021.
– Men den är längst på Åland utan tvivel. Både i tid och geografisk längd. Den pågår 24 timmar om dagen sju dagar i veckan under ett års tid, säger Ingmar Eriksson, fotoklubbens ordförande.
Åländska motiv
Planeringsarbetet för projektet inleddes för närmare två år sedan, och för ett år sedan gick inbjudan ut till fotoklubben Obscuras medlemmar om möjligheten att inkomma med bilder till utställningen, max 12 bilder per person.
– Ett kriterium vi har haft är också att man ska kunna se att det är på bilden att det är ett åländskt motiv eller en åländsk företeelse, säger Gunilla Jansson, styrelseledamot och medlem i Obscura.
Däremot ville man inte ha klassiska så kallade ”vykortsbilder” av de mest kända av örikets landmärken; i fall motivet var en välkänd sevärdhet skulle bilden gärna få ha något unikt eller oväntat perspektiv över sig.
Sammanlagt fick man in någonstans mellan 160 och 180 bilder, av vilka alltså 27 valdes ut. För urvalet står Cia Haldin, intendent på Ålands kulturhistoriska museum, och Tiina Björklund, projektledare för Åland 100. 18 av fotoklubbens 130 medlemmar finns representerade med minst en bild, vissa med två eller till och med tre.
Från hav till hav
Utställningen spänner över vida bredder motivmässigt.
– En röd tråd i utställningen är att bilderna motivmässigt sträcker sig från hav till hav, kan man säga. Den börjar här vid Sälskär, sedan går den upp på land och slutar vid Västra hamnen. Det blir nästan som en liten rundtur på Åland, säger Patrik Almblad, medlem i klubben och sekreterare i styrelsen.
– Samtliga årstider finns med på bilderna. Här finns också lite traditioner med som företeelser, midsommarfirande bland annat, och bilder från många olika platser på Åland, säger Gunilla Jansson.
Ett annat kriterium var att alla bilder skulle vara i färg.
– Svartvitt hade funkat bra under våren och sommaren, men på hösten och vintern är det roligare med färg, när omgivningen är grå, säger Patrik Almblad.
Hållbart
För att bilderna ska stå emot väder och vind under ett års tid är de tryckta på ibond aluminiumplåt och monterade i ramar med skyddande plastlaminat.
– Vi hade uppe en provbild under fem månader i vintras, utan det skyddande laminatet, och det höll. Så det borde hålla bra så här, säger Ingmar Eriksson.
Bilderna är hängda ungefär två meter upp i lyktstolparna, och blir således naturligt upplysta då mörkret faller såpass att gatubelysningen tänds. Under varje bild finns en skylt med en QR-kod, som när den skannas av en mobiltelefon tar besökaren vidare till Obscuras hemsida där information om bilden ifråga finns på svenska, finska, engelska och tyska finns. Där informeras om motivet, fotografen, platsen där bilden tagen, samt om kamera, objektiv, slutare, bländare och diverse tekniska inställningar.
Intervallträning
Den kilometerlånga utställningen uppmuntrar också till något oväntade sätt att uppleva konst på.
– När vi var uppe på stegarna och hängde bilderna i går kväll (tisdag) var det flera som stannade och blev intresserade av vad vi gjorde. Bland annat var det en motionsgrupp som stannade och föreslog att man kan kombinera utställningsbesöket med intervallträning, man springer i full fart till nästa bild, stannar en stund och betraktar den, och sedan vidare till nästa igen. Utställningen kan tydligen upplevas på många sätt som vi inte tänkt på. När det är storm och snöfall i vinter och bilderna är upplysta i mörkret kan upplevelsen bli häftig som en rockkonsert, säger Lennart Alexandersson.
Utställningen öppnade på självstyrelsedagen i går och kan alltså upplevas under ett års tid fram till den 9 juni 2022.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.