Ostindienfarare till Åland
Åland kan få ett ytterst celebert fartygsbesök i augusti. Det mesta talar nu för att Ostindienfararen Göteborg gör en avstickare också till Mariehamn under den Östersjöseglats som är planerad till sommaren.
– Vi kommer gärna till Mariehamn, säger expeditionsledaren Emanuel Persson som i går kom på besök.
Ostindienfararen Göteborg sjösattes i juni 2003 och begav sig ut på sin första provtur i maj 2005. Detta hade i sin tur föregåtts av en tioårig byggnadsprocess där svårigheter inte saknats.
Slutresultatet blev i varje fall mycket imponerande och i oktober 2005 kunde fartyget ge sig ut på den seglats till Kanton i Kina som under hela byggnadstiden varit målet. Göteborg skulle segla i de farvatten där hennes namne och föregångare seglat för Ostindiska kompaniet på sjuttonhundratalet.
Uppmärksamhet
Göteborg väckte enorm uppmärksamhet i de hamnar hon besökte under färden som förde henne både till Kanton och Shanghai. På tillbakavägen gick hon genom Suez-kanalen (som ju inte fanns på 1700-talet) och kom via London hem till Göteborg i början av juni i år.
Emanuel Persson berättar att Göteborg fungerat som en god representant för Sverige, Norden och Europa, med fokus på kultur, historia och näringsliv. Med i planerna finns därför en ny Kinafärd.
– Vi planerar att Göteborg skall finnas med vid den stora världskulturutställning som arrangeras i Shanghai år 2010 och det betyder att seglatsen måste inledas redan under 2009.
Nationalsymbol
Efter återkomsten till Göteborg gjorde fartyget under sommaren en seglats som förde henne till sex hamnar på den svenska västkusten. Emanuel Persson berättar att hela 64.000 personer kom för att ta sig en titt på fartyget i de hamnar som fick besök.
För att göra Göteborg ännu mera känt på hemmaplan och etablera henne som en svensk nationalsymbol skall man under 2008 göra en seglats till hamnar vid den svenska ostkusten och runt Östersjön och där inbegriper man gärna ett besök i Mariehamn.
– På Sveriges nationaldag, den 6 juni, skall vi vara i Stockholm, dit vi anländer redan den 29 maj. Efter det seglar vi till Helsingfors för att uppmärksamma 200-årsminnet av det svenska rikets delning och därefter till S:t Petersburg, Tallinn och Visby.
Till Mariehamn
Efter denna rundtur är det tänkt att Göteborg skall göra besök i flera hamnar längs den svenska ostkusten ända upp till Luleå i norr.
– På vägen tillbaka kunde vi sedan göra ett besök i Mariehamn, någon gång i början av augusti, säger Persson.
Han berättar att man hade Mariehamn i tankarna men innan staden hann kontaktas var det Britt Marie Trensmar, projektledare för Maritima Mariehamn, som hörde av sig och nu hoppas man att besöker verkligen kan bli av.
Sponsorer
Enligt Britt Marie Trensmar skall det nog ordna sig med de sponsorer som behövs för att Göteborg skall kunna segla in till Mariehamn. I går höll man en lunch för tilltänka bidragsgivare och i praktiken är saken redan ordnad för ett besök på tre dagar, menar Trensmar.
Att Göteborg måste ta en ordentlig avgift av de städer fartyget besöker beror enligt Emanuel Persson på de stora utgifter man har för driften.
– Vi seglar tre och en halv månad nästa år och kostnaderna är nästan 100.000 kronor per dag.
Göteborg har en fast besättning på tjugo personer och till det kommer ett femtiotal volontärer.
– Vi har också ett antal gästplatser som gör att ungdomar från de städer vi besöker kan följa med på någon etapp, säger han.
En förebild
Britt Marie Trensmar är mycket glad över att få Ostindienfararen på besök till sommaren.
– Vi behöver ta hit goda förebilder och ta del av stora visioner som kunnat förverkligas på ett bra sätt, säger hon och utlovar uppföljande seminarier i anslutning till besöket.