DELA
Foto: Pressbild
”LUFT” uruppfördes i Kupolen vid Stallhalla 2022. På arkivbilden syns Peter Lång, med Johanna Grüssner, jazzsångare, och sopranerna Lisa Fornhammar och Johanna Almark. På bilden saknas cellisten Lydia Eriksson.

Peter Lång nominerad till Nordiska rådets musikpris

Åländska kompositören Peter Lång är nominerad från Åland till Nordiska rådets musikpris för sitt genreöverskridande verk ”LUFT”.

Ålandsaktuella kompositören Cecilia Damström är en av Finlands nominerade.

”Med röster från jazz och opera, cello och live-elektronik, samt data från EU:s satellitsystem Copernicus, stöper Lång om hård statistik till mjuka värden”, skriver Nordiska rådet på musikprisets hemsida, och fortsätter:

”Delar av ”LUFT” uppfördes för första gången i Kupolen vid Stallhalla 2022. Senare samma år uppfördes det i sin helhet för första gången i Leipzig.”

Peter Lång är bördig från Åland, och verksam i Malmö.

Kompositören Cecilia Damström är den ena av Finlands nominerade. Ett av hennes verk ska framföras på årets Åland Opera Festival, på Kastelholms slott i augusti. Cecilia Damström är nominerad för verket ”Extinctions”.

”Verket behandlar livets uppkomst, evolutionen och arternas massdöd, och är strukturerad efter de senaste 600 miljoner åren. En minut i musiken motsvarar 30 miljoner år, och människans medverkan är således 0,02 sekunder”, skriver Nordiska rådet om ”Extinctions”.

Finlands andra nominerade är saxofonisten Linda Fredriksson, för sitt debutalbum ”Juniper”. Linda Fredriksson beskrivs som ”en av Finlands mest lyskraftiga och internationellt erkända saxofonister”.

Nordiska rådets musikpris delas vartannat år ut till artister och vartannat år till kompositörer, tonsättare och låtskrivare. Förra året vann finländska kanteleartisten Maija Kauhanen priset då artisterna tävlade. Sammanlagt tolv tonsättare är nominerade.

NOMINERADE TILL NORDISKA RÅDETS MUSIKPRIS 2024

Danmark

”Apolonia Apolonia” filmmusik av Jonas Struck.

”Om Lys og Lethed” av Rune Glerup.

Finland

”Extinctions” av Cecilia Damström.

”Juniper” av Linda Fredriksson.

Färöarna

”Symfoni nr. 1 & 2 Sólárið”, av Tróndur Bogason.

Island

”The Gospel of Mary” av Hugi Guðmundsson.

”Bewitched” av Laufey.

Norge

”Bridge” av Anne Hytta.

”Stabat Mater” av Tyler Futrell.

Sverige

Cellokonsert av Anders Hillborg.

”Eros agape philia” av Sara Parkman och Hampus Norén.

Åland

”LUFT” av Peter Lång.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp