
Pommerndockan lockade japaner till studiebesök
Kan en japansk oceanångare från 1929 bevaras i en docka liknande Pommerns? Sjöfartsmuseet gästades i fredags av en delegation från det japanska rederiet NYK, ägare till museifartyget Hikawa Maru i Yokohama.
– Vi är på en ”fact finding mission”, säger Yasunobu Suzuki från NYK.
Hikawa Maru ägs och förvaltas alltså av rederiet NYK, i stället för en stiftelse eller staten. NYK:s fyra man starka delegation besökte Åland för att se om en docka liknande Pommerns kunde fungera också för deras fartyg.
– Hikawa Maru är 95 år gammal, och vi skulle vilja docka och rusta upp henne till hennes 100-årsdag, säger Yasunobu Suzuki, som är Managing Executive Director vid NYK.
Delegationen besöker flera museer i Europa för att sätta sig in i hur de bevarar sina gamla fartyg.
– Vi är på en ”fact finding mission” för att se med egna ögon hur andra gör: konstruktion, underhåll, finansiering, allt, säger Yasunobu Suzuki.

Före besöket på Åland har de hunnit besöka London, Portsmouth och Bristol i England, och Sjöhistoriska museet i Stockholm. Värdar för besöket på Åland är Hanna Hagmark, chef för Ålands sjöfartsmuseum, och Jesper Grönholm, intendent. När Nya Åland träffar gästerna har de just fått Pommerndockan presenterad för sig av Eriksson Bygg AB:s Bengt Eriksson som projektledde bygget av dockan.
– Museerna är mycket hjälpsamma och generösa, och vi hoppas kunna återgälda i framtiden, säger Yasunobu Suzuki.
I trafik Japan–USA
Oceanångaren Hikawa Maru byggdes 1929 och trafikerade mellan Japan och USA. Hon fungerade både som passagerar- och fraktfartyg. Under andra världskriget var hon lasarettsfartyg för den japanska flottan. Sedan 1961 ligger hon vid kaj vid Yamashita Park i Yokohama, som museifartyg. Hela fartyget är öppet för besökarna: maskinrum, brygga, lastrum, salonger. Hikawa Maru är ett mycket populärt besöksmål.
– Hon är den äldsta bevarade oceanångaren, med skrov i nitat stål och interiörer i art deco. Hon har också klimatkontrollerade lastrum, specialbyggda för att frakta silke, säger Yasunobu Suzuki.
Fartyget har inte varit på torrdocka på 60 år, så det behovet är överhängande. Delegationen ska härnäst utvärdera fartygets faktiska skick så långt det är möjligt, och analysera alternativen.
– Vi förhåller oss pragmatiskt: uppdraget är att bevara fartyget till en rimlig kostnad, summerar Martin Malmfors, NYK:s kontakt i Sverige.

Närmaste torrdocka ligger 30 km bort, över öppet vatten.
– Det gäller att hon klarar bogseringen dit, säger Martin Malmfors.
Det blir en rysare. Hanna Hagmark minns nervositeten när Pommern skulle flyttas från och tillbaka till sin kajplats i samband med bygget av dockan, och kontroverserna som föregick bygget.
– Men jag är stolt att kunna visa dockan för er, och glad att sjöfartsmuseer världen över kan utbyta kunskap och erfarenheter med varandra, säger hon.
I delegationen från NYK ingick även Yasushi Yamamoto, chef för NYK:s tekniska division, och Shinsuke Kikuta, ansvarig för Ship Planning Team på NYK.

FARTYGET NYK HIKAWA MARU
Byggd: 1929 i Yokohama.
Längd: 163,30 meter.
Bredd: 20,12 meter.
Bruttodräktighet: 11,622 ton.
Passagerarkapacitet: 286.
Trafikerade mellan Japan och Seattle, USA, som last- och passagerarfartyg.
Under andra världskriget fungerade hon som lasarettsfartyg för den japanska flottan.
Sedan 1961 förtöjd i Yokohama som museifartyg.
Ägs och förvaltas av rederiet NYK Line (Nippon Yusen Kaisha), som ingår i Mitsubishisfären.
Bland de som rest med Hikawa Maru kan nämnas Charlie Chaplin och Albert Einstein. Många som flydde till USA undan nazisterna reste också med Hikawa Maru.