Så har man lekt på Föglö
Föglömuseets sommarutställning börjar bli ett begrepp bland sevärdheterna på Sommaråland. Det skulle inte förvåna om också årets utställning skulle bli en succé. Den här gången handlar det om leksaker och barn. (På bilden Alfred Eriksson med sitt träsvärd.)
Redan när man träder in i museet möts man av ett gott smakprov på vad utställningen har att bjuda på, en kombination av bilder och föremål som drar blickarna till sig. Bland det som kan noteras finns leksaksdjur i trä och på väggen han man se en en sommarbild där Bjarne Helin sitter och leker med djuren. På en bild intill ses en liten näpen flicka med en docka.
– Det är en bild som ingick i Dagens Nyheter på femtiotalet då Föglö firade 700-årsjubileum och tidningen kom ut med flyg för att göra reportage. Flickan på bilden är Ywonne Sjögren, berättar René Sköld i arbetsgruppen bakom utställningen.
Bland det som möter i entrén finns också en ask Meccano och intill hänger ett Meccano-flygplan som man byggt upp för utställningen av materialet i asken. Meccanot fick Lars Troberg, numera bosatt i USA, i julklapp år 1928.
Känna igen sig
Och det här är bara ett smakprov. Söker man sig vidare in i museet finner man mängder av föremål och bilder med anknytning till barn och barns lekande.
– Vårt mål är att alla åldrar skall kunna känna igen sin barndom, säger Marjatta Isaksson.
Det äldsta daterade föremålet är en barngunga med årtalet 1864 inristat. Den är tillverkad av Gustav Mauritz Englund på Nötö.
Gamla, men stadiga och gedigna, är också en kälke och en skottkärra som Albert Ulenius byggde i början av 1900-talet och som sedan använts av tre generationer barn i familjen.
Bland föremål, som liksom skottkärran, är leksaker med vuxenanknytning kan man också beundra en höskrinda i barnformat, tillverkad av Teodor Fellman på fyrtiotalet.
– Det var min mans farfar, säger Lisbeth Fellman.
På en bild leker Teodors barnbarn Marika och Fredrik i skrindan.
Ove Lehtos båt
Båtar finns det helt naturligt ganska många av när det gäller en utställning av Föglöleksaker. Bland annat ställer man ut en segelbåt som John Sjölund, morfar till kraftkarlen Ove Lehto byggt till sitt barnbarn. Intill kan man också se ett brev som lille Ove skrev till morfadern där han undrar om denne kunde bygga honom en segelbåt. I brevet har Ove också ritat en bild av den båt han önskade sig.
Anknytning och förklaring är viktiga ingredienser i utställningar av detta slag och arbetsgruppen i Föglö har vinnlagt sig om att det som ställs ut skall kunna identifieras och göras mera personligt. Ove Lehtos segelbåt är ett gott exempel på detta och när det gäller modernare föremål kan man till exempel se ett träsvärd, en sköld och annan riddarutrustning som Lasse Sjögren för bara något år sedan gjorde till dottersonen Alfred Eriksson.
Lastbil från Kakola
Överhuvudtaget finns det många intressanta uppgifter kring de föremål och bilder som ställs ut. Så vet man till exempel att en stor trälastbil (med ”kipp-flak”) är tillverkad av fångar på Kakola i Åbo och inköpt i fängelsers butik i början av sextiotalet. Nuvarande kommundirektören Niklas Eriksson hör till dem som lekt med bilden och Eriksson kan man också ta sig en titt på bland de bilder som ingår i utställningens ”Solståle”-tävling. Lille Niklas sitter i strandkanten och håller en båt i ena handen medan han kastare en blick på sitt armbandsur.
– Han kollar säkert färjtiderna skämtar någon i gruppen när vi vandrar runt i utställningen.
Om Solstråle-tävlingen berättar Tina Juslin att man letat fram bilder från barndomen på kända personer i dagens Föglö.
– Museibesökarna skall också få delta och rösta på sina favoriter. Priset blir en leksak.
Många besökare
Sommaruställningarna i Föglömuseet brukar ha omkring 1.200 besökare. Utställningarna om hästar och båtar lockade dock ett par hundra fler och för rekordet står utställningen kring Viktor Andersson som hade hela 1.600 besökare.
I år kan museet också fira ett jubileum. Det har gått 25 år sedan det öppnades.
Vernissage på leksaksutställningen är det nu på lördag, den 9 juni, kl. 14 och den hålls sedan öppen mellan 16 juni och 12 augusti, alla dagar utom måndagar. Midsommarafton och midsommardagen håller man också stängt. Vid vernissagen medverkar folkmusikgruppen Skrå med musik.