DELA

Ställer ut ikoner i Mariehamn

–Ikonerna tillhör alla.
Det säger Lisa Mäkelä (bilden) som nu visar prov på sitt ikonmåleri i en utställning i S:t Görans församlingshem i Mariehamn.
Det är tredje gången hon ställer ut på Åland.
Oftast förknippas ikoner och ikonmåleri med den ortodoxa kyrkan men enligt Lisa Mäkelä, som själv tillhör den lutherska kyrkan, finns ikoner i dag över hela kristenheten. Historiskt sett tycker hon också att det är berättigat.
– Det finns ikoner från 500 och 600-talen och den kristna kyrkan splittrades ju först år 745, konstaterar hon.
Vad är då en ikon?
– En ikon är en bild av heliga människor eller händelser, men det är inte själva bilden man känner vördnad inför utan det bilderna representerar.
Ordet ikon härstammar från det grekiska ordet eikón och betyder helt enkelt bild. Med tiden har ikon i huvudsak kommit att förknippas med heliga bilder målade på trä.


Helgonlegend
En händelse och en person med anknytning till Finland som finns med på en av Lisa Mäkeläs ikoner är S:t Henrik, Finlands apostel, som egentligen var en engelsk biskop. Enligt legenden blev Henrik dödad av bonden Lalli på isen på Kjulo sjö och på ikonen ser man S:t Henrik avbildad med foten på Lallis huvud.
Man ser också biskopsmössan som Lalli skall ha satt på sig efter dådet men sedan inte fått av sig utan att håret följde med. En symbol för kyrkan ingår också för att påminna och Henriks betydelse för kyrkans utbredning till Finland.
Det finns en uppsjö av olika ikonmotiv men mest populär, utöver Kristus själv, är den heliga Gudsmodern med barnet. Det ikonmotivet finns också i flera olika varianter bland de ikoner som nu ställs ut.
– Mest efterfrågad är ömhetens Gudsmoder som håller sin kind mot barnets kind.


Fader Robert
Den förebild som Lisa Mäkelä målat just den ikonen efter är från 1400-talet och uppbevaras nu i Metropolitan Museum i New York. Men trots att ikonerna har förebilder så betyder det inte att det handlar om rena kopior.
– Alla ikonmålare har sin egen handstil och alla arbeten blir därför lite olika.
Lisa Mäkelä har målat ikoner i över 25 år. Att hon blev intresserad kom sig av att hon i början av sjuttiotalet kom i kontakt med Fader Robert de Caluwé (1913-2005). Han var katolik och kom från Belgien men verkade i Esbo.
– Fader Robert som talade flytande ryska var mycket ekumeniskt intesserad. Ikoner hade han lärt sig att måla när han gick på prästseminarium i Rom. Jag fick möjlighet att delta i flera av hans målningskurser i Kvarnträsk ikonskola i Esbo och jag deltog också i flera ikonresor som han arrangerade.
Fader Robert målade enligt den ryska metod som går tillbaka till 1400-1500-talet, alltså till en tid som föregick Peter den store. När tsar Peter I senare öppnade fönstren för influenser västerifrån kom det också att påverka ikonmåleriet.
– Novgorodskolan brukar den äldre metoden också kallas, säger Lisa.
Hur går det då till att måla en ikon?
– Man målar på en träskiva täckt med en påklistrad duk. Underlaget grundas med lim och kalkvatten som stryks på i lager och slipas för att man skall få en helt slät yta. Bilden målas sedan i äggtempera, det vill säga med pulverfärger blandade i äggula och vatten. Mest används jordfärger.
Lisa berättar också att färgerna i bilderna läggs på i många tunna lager. Ett tjockt färglager spricker nämligen lätt när det torkar.
– Slutligen bestryker jag bilden med möbellack. Tidigare användes också olja men den gör att bilderna mörknar.
Lisa Mäkelä har ställt ut sina ikoner i många olika länder runt om i Europa, men också i Australien och USA. Första gången visade hon sina arbeten i Ålands sjöfartsmuseum år 1990 och år 1997 ställde hon ut i S:t Görans kyrka.


Till 10 augusti
Utställningen i S:t Görans församlingshem som öppnades i går pågår till den 10 augusti. I samma utrymmen håller församlingen nu även sommarcafé. Fram till den 5 juli finns Lisa Mäkelä på Åland och kommer dagligen att finnas på plats i församlingshemmet. Hon säger att hon gärna presenterar utställningen och berättar om ikonmåleriet för besökare.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466