DELA
Foto: Stefan Öhberg
Arkivbild från uppförandet av "Havsandar" på Alandica 2022.

Stiftelse bjuder 1 000 åländska barn på ”Havsandar”

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne firar jubileum 2025 genom att bjuda alla svenskspråkiga barn i årskurserna 4–6 i Finland på en teaterupplevelse. Nu är det klart att de åländska barnen får se Ålands projektkörs musikaliska Östersjösaga ”Havsandar”.

Nya Åland skrev i mars om hur stiftelsen nästa år firar att det är 175 år sedan stiftelsens donator Karl Herman Renlund föddes. Ett led i firandet blir att bjuda alla barn i årskurserna 4–6 i de svenska skolorna på en teaterupplevelse våren 2025. De fastländska barnen får se musikalen ”Matilda” på Svenska Teatern, ”Förlorarna” på ÅST, respektive ”Buster Keaton på månens baksida” på Wasa teater.

På Åland var det tänkt att Teaterföreningen i Mariehamn skulle vara stiftelsens samarbetspartner. Men eftersom föreningen inte hade någon egen lämplig pjäs på gång så sammanförde föreningen Stiftelsen BMR med Ålands Projektkör, vilket utmynnade i att de cirka 1 000 åländska berörda barnen får se projektkörens konsertföreställning ”Havsandar” nästa vår.

”Det känns oerhört viktigt att barn får ta del av kulturella evenemang tidigt i livet för att öppna sina sinnen, tankar och känslor. I oroliga tider som dessa är kulturen viktigare än någonsin, skriver Projektkörens dirigent och producent Johanna Grüssner i pressmeddelandet.

Anmälan till teaterupplevelsen pågår som bäst. Skolorna ska anmäla sig senast 19 juni.